Lingebrug een klein kamp in Opheusden.

De lokatie van een kamp kan duidelijk zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat de aanduiding eenvoudig is. Lingebrug ligt volgens de woonoordenlijst in Kesteren, maar je moet niet in Kesteren gaan zoeken. Want Lingebrug ligt in het dorp Opheusden, wat tegenwoordig weer behoort tot de gemeente Neder-Betuwe. Als je googled op Lingebrug en Ambonezen (de term voor Molukkers ten tijde van de woonoorden) krijg je 17 verwijzingen. De meeste ervan verwijzen naar de algemene lijst met woonoorden en één naar een foto van het Moluks Historisch Museum. In het krantenarchief Delpher levert deze zoekcombinatie niets op, maar krijg ik wel enkele artikelen te zien als ik Lingebrug vervang door Opheusden.

De lokatie van Moluks woonoord Lingebrug te Opheusden in de blauwe ovaal op de topografische kaart.
De lokatie van Moluks woonoord Lingebrug te Opheusden in de blauwe ovaal op de topografische kaart.

Het kamp is in ieder geval van 1953 tot en met 1967 in gebruik. De einddatum is niet geheel duidelijk. De heer Schonewille had mij enige tijd geleden een plattegrond van het kamp gestuurd, zodat de indeling van het kamp duidelijker is dan op de bovenstaande kaart, Daar zijn de zwarte balkjes waarschijnlijk de barakken en de rode tekens de nissenhutten.

De plattegrond van kamp Lingebrug uit het boek  In Betuwse Ballingschschap. Het verhaal van drie Molukse woonoorden (2002) van Victor Laurentius.
De plattegrond van kamp Lingebrug uit het boek  In Betuwse Ballingschschap. Het verhaal van drie Molukse woonoorden (2002) van Victor Laurentius.

De indeling van de plattegrond is als volgt. 1: Toegangsweg met hoog houten hek, 2, 3, en 4: Houten barak met respectievelijk de beheerderswoning, de centrale keuken, de ziekenboeg en kraamkamer, 5 De nissenhutten met ieder 10 wooneenheden, 6: Keukenblokken uit 1956, 7, 8 en 9: Barak met respectievelijk een opslagruimte, de kerk en de kantine. Op onderstaande foto zijn de verschillende onderdelen te onderscheiden het keukenblok heeft de witte zijkant.

Moluks woonoord Lingebrug met de gebouwen van de plattegrond aangegeven.
Moluks woonoord Lingebrug met de gebouwen van de plattegrond aangegeven (MHM F99_9214).

De bewoners van kamp Lingebrug waren vooral aanhangers van de CRAMS en in 1956 gingen zij dan ook niet staken net als de bewoners in het nabijgelegen kamp De Haar. Zoals de plattegrond beschrijft zijn er in 1956 twee algemene keukenblokken gebouwd waar de bewoners zelf konden koken. Wat we ook weten is dat er een grote geluksvogel in het kamp woonde in 1965. In april wint de heer E. Tallane honderdduizend gulden in de voetbaltoto. Naar eigen zeggen weet hij weinig van voetbal en heeft hij op goed geluk dertien kruisjes gezet. Het vele geld zet hij op de bank en hij wil gewoon blijven werken. Duidelijk wordt dat de heer Tallani na veertien jaar in Nederland gewoond te hebben nog altijd liever terug wil naar Ambon. Door de toenmalige situatie lijkt het er echter niet op dat hij ook echt gaat. Je zou kunnen zeggen dat hij berust in zijn lot, alleen had hij voor deze ene keer een lot uit de lotterij.

De locatie van woonoord Lingebrug is nu een woonerfje in Opheusden.
De lokatie van woonoord Lingebrug is nu een woonerfje in Opheusden.

Van het oorspronkelijke kamp is niets meer over. Het lijkt erop dat de straat op de originele ingang ligt, maar dat is niet het geval. De lokatie is al meerdere keren opnieuw ingedeeld en alle perceelgrenzen zijn verschoven. Alleen de Linge en de Dalwagenseweg vormen nog steeds de karakteristieke hoek van het kamp. Het is nu alleen moeilijk in te beelden dat hier ooit de barakken en nissenhutten stonden.

5 gedachten over “Lingebrug een klein kamp in Opheusden.

 1. Hallo Marjolijn,
  In de eerste plaats heet dhr. E. Tallane, een oom van mij. Begin jaren ’60 hebben we vakantie bij de familie doorgebracht om in de Betuwe vakantiewerk te verrichten.
  Groet,
  Max Sururisay.

  Like

  1. Hallo Max,
   Dank je wel voor de aanvulling. Ik zal de naam verbeteren. Zo stond het in de krant, maar ja dat blijkt wel vaker niet goed gespeld te zijn.
   groet marjolijn

   Like

 2. Beste Marjolijn,
  Voor de volledigheid is een juiste bronvermelding wel handig. Dat kaartje van het kamp komt rechtstreeks uit mijn boek In Betuwse Ballingschschap. Het verhaal van drie Molukse woonoorden (2002).
  Met vriendelijke groet,
  Victor Laurentius

  Like

  1. Beste Victor,
   Sorry voor deze omissie ik had de kaart van iemand gehad zonder referentie. Ik zal dit natuurlijk direct aanpassen.
   vriendelijke groet marjolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: