Laarbrug: van kamp tot camping.

Op een zonnige namiddag kwamen wij aan bij voormalig woonoord Laarbrug, nu een camping. Wij werden hartelijke door de eigenaresse van de camping ontvangen, we mochten rondkijken, maar ze moest even egeltjes voeren. De camping blijkt ook een officiële egeltjes opvang te zijn. De titel van deze blog verwijst naar het boek van Kamp tot Kamping. Het boek over kamp Laarbrug is jammer genoeg uitverkocht, maar ik mocht het exemplaar van de eigenaresse van de camping inkijken. De kaart in het boek hielp ons met oriënteren. In het programma over 70 jaar Molukkers in Nederland was Laarbrug langs gekomen dus we wisten dat er nog wel iets te vinden was. Bij de entree zijn nog drie barakken en we hadden even het gevoel een stap in een echt woonoord te zetten.

De eerste barak bij de ingang van 
 Moluks kamp Laarbrug met de originele trap.
De eerste barak bij de ingang van kamp Laarbrug met de originele trap.

De barakken zijn door de tijd heen wel aangepast maar de karakteristieke schuine daken geven een goede indruk. Het meeste hout is vervangen door steen of kunststof platen. De barak op de foto is barak 18 waarin zich de ziekenafdeling en kraamkamer bevond ook was hier een woondeel. Het gebouw is nu een kantine met aangebouwde veranda.

Plattegrond van kamp Laarbrug met in blauw de nog bestaande barakken en in rood de gesloopte barakken geplaatst over de huidige camping indeling.
Plattegrond van kamp Laarbrug met in blauw de nog bestaande barakken en in rood de gesloopte barakken geplaatst over de huidige camping indeling.

Zoals de kaart laat zien zijn de meeste barakken gesloopt, maar is het middenveld nog bewaard gebleven als open ruimte. Hier bevind zich de zandbak die ook ten tijden van het woonoord in gebruik was en een klimrek dat op oude foto’s met Molukse kinderen is te zien.

Zicht op de drie barakken die bij elkaar staan in kamp Laarbrug. De dichtbij zijnde is barak zestien, met toen de douches, het kolenhok en de watervoorziening.
Zicht op de drie barakken die bij elkaar staan in kamp Laarbrug. De dichtbij zijnde is barak zestien, met toen de douches, het kolenhok en de watervoorziening.

Op de bovenstaande foto zijn de drie barakken te zien met nr 16, 22, en 18 aan de originele steenkopjes-weg. Barak 16 is de eerste barak op de foto, hier zat de watervoorziening, douches, en het kolenhok in. Een deel van de watervoorziening is nog aanwezig, maar deze is grotendeels vervangen door een moderne installatie. Het kolenhok is nog aanwezig, maar dient nu voor opslag. Het originele trapje en de kachelpijp zijn er nog. De buitenkant is deels vervangen door stenen en kunststof panelen. Binnenin zijn echter nog vele originele details aanwezig. Barak 22 met het grote witte kozijn was vroeger de kerk en werd later het kleuterschooltje. Achterin zie je nog net het randje van barak 18.

De originele ramen in barak 16 van kamp Laarbrug verstopt achter een nieuwe muur.
De originele ramen in barak 16 van kamp Laarbrug verstopt achter een nieuwe muur.

De eigenaresse van de camping was zo aardig om ons rond te leiden binnen gebouw 16. Hier zitten nog de meeste originele onderdelen, zoals de ramen verstopt achter een nieuwe muur. Deze waren zichtbaar in het deel met de trap naar de kolenkelder. Zoals je ziet wordt de ruimte nu gebruikt om materiaal op te slaan. Hierbinnen was ook de dakconstructie goed te zien en werd duidelijk dat dit een eenvoudigere bouw was dan de mooie gebogen dakspanten in kamp Baarschot. De waterinstallatie was gemoderniseerd, maar niet alle oude elementen waaronder de flotterruimte en de waterkelder waren verwijderd. Het is duidelijk dat de eigenaresse waar mogelijk zoveel mogelijk de dingen bewaard. Zij is zich bewust van de historische waarden en zal niet zomaar iets verwijderen. Zelf is ze erg blij dat de weg met steenkopjes niet is verdwenen. Het geeft een karakteristiek gevoel aan de camping en zorgt er meteen voor dat er niet te hard gereden wordt. Zij vertelde dat Molukse oud-bewoners veel waarde hechte aan de bomen op het terrein die er al ten tijden van het woonoord stonden. Overal op de camping zijn nog overblijfselen te vinden: een rijtje stenen in de grond die een barak begrensde, oude steenpoortjes, stukjes weg en op verschillende plaatsen stonden de oude ronde wasbakken. Barak 10 is omgebouwd tot sanitair met een verblijfsgedeelte en ligt nog aan oude tegelpaadjes en trapjes. Het heuvelige terrein geeft mij een vakantiegevoel omdat ik uit het platte westen kom. Maar ik kan mij voorstellen dat de bewoners dit ook een fijne plek vonden, ondanks het ontbreken van enige luxe.

Monument voor het Molukse kamp Laarbrug geplaatst in 2012.
Monument voor het Molukse kamp Laarbrug geplaatst in 2012.

Bij de ingang van het kamp is een monument geplaatst ter herinnering aan de Molukse bewoners die hier van 1951 tot en met 1966 verbleven. Op het bordje valt te lezen dat in het kamp vooral mensen van de eilanden Kei, Tanimbar en Aru woonden. Het is een mooi beeld dat rust uitstraalt en goed past in de bosrijke omgeving. In de toekomst zou het goed zijn om de resten in Laarbrug beter in beeld te brengen. Vooral omdat de huidige eigenaresse zo gastvrij is en het belang van deze overblijfselen op waarde schat.

2 gedachten over “Laarbrug: van kamp tot camping.

 1. Hallo Marjolein,
  Ongeveer een jaar geleden kwam ik jouw vlog Moluks Erfgoed op internet tegen. Mijn nieuwsgierigheid werd er door getrokken, omdat er volgens mij niet eerder vanuit een historisch-archeologisch invalshoek naar is gekeken. Daar valt veel uit te leren ook voor de Molukkers van de huidige en toekomstige generaties, die inmiddels geworteld zijn in de Nederlandse samenleving. Ik heb zelf in het woonoord Rijckholt gewoond en daarna in de wijk van Geleen. Door studie en werk ben ik in Nijmegen terecht gekomen.
  Ik kan mij voorstellen dat jouw vlog voor veel Molukkers vanaf de tweede generatie aanvullend is in hun kennis maar dat het ook kan leiden tot onderlinge uitwisseling van gedachten en meningen. Daarom was ik ook geïnteresseerd in eventuele reacties die mensen geven op de afzonderlijke afleveringen. Helaas heb ik heel weinig reacties kunnen zien/lezen.
  Ik kan mij ook voorstellen, dat – als jullie dat zouden willen – aanleiding zien om bij bepaalde zaken dieper in de materie te duiken. In dat opzicht zou je kunnen overwegen om de vlog breder onder de aandacht van het Moluks publiek te brengen, door bij voorbeeld aan te haken bij een blad als Marinjo. Ik zelf heb het bestaan van de vlog onder de aandacht heb gebracht van enkele van mijn Molukse bekenden.
  Anyway, ik hoop dat je iets kunt doen met mijn suggesties. Veel succes met de vlog!

  Alex Maturbongs

  Like

  1. Hallo Alex,
   dank je wel voor je reactie. Het is inderdaad de bedoeling dat mensen reageren en dat er zo ook verhalen gedeeld worden. Ik merk dat veel mensen ook reacties delen in de facebookgroep ik heb hart voor moluks erfgoed waar ik nieuwe blogs aankondig. Het afgelopen jaar hebben we steeds meer lezers en er zijn dit jaar al meer dan 10.000 visitors geweest op de site, dus langzaam weten mensen ons te vinden. Alle reclame voor de site wordt gewaardeerd. Jobbe heeft al een keer een interview gegeven in Marinjo.
   Nogmaals bedankt en vriendelijke groet, marjolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: