Achtergronden project Wyldemerck

Over het project Wyldemerck

In 2022 ging het project ‘Wyldemerck: Samen zoeken naar barakken in de bossen’ van start. Het project is tot stand gekomen op verzoek van Staatbosbeheer, die aangaf meer met het de historie van terrein te willen doen. Jobbe Wijnen en marjolijn kok van Samenwerkingsverband Moluks Erfgoed (deze website) hebben toen het plan ontworpen om samen met Molukkers en omwonenden archeologisch onderzoek te doen waarbij het hele traject van vooronderzoek, gravend onderzoek en uitwerking aan bod komen en waarbij de deelnemers zoveel mogelijk zelf mee bepalen.

Het plan wordt uitgevoerd met een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. We werken verder samen met het Moluks Historisch Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gemeente Fryske Marren, de Vrienden van BOEi en het Groningen Institute for Archaeology die allen in kind en/of financieel bijdroegen aan het project.

Persberichten over de voorgang en resultaten van het project vind je op deze pagina. De updates voor deelnemers en volgers vind je op onze blog.

Meedoen?

Wil je deelnemer in het project? Vul dan het formulier in of mail naar wyldemerck@gmail.com.

Algemene geschiedenis

In een prachtig dichtbegroeid bos in de Wyldemerck aan de weg Balk – Koudum ligt bijzonder erfgoed verscholen.  In 1942 werd hier een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) gebouwd en tussen 1954 en 1969 was in dezelfde barakken een Moluks woonoord gevestigd, waar enkele honderden Molukkers verbleven. Na het vertrek van de Molukkers werden de barakken gesloopt en verkocht en langzaam nam de natuur het terrein over. Inmiddels is het alleen nog archeologisch aanwezig: fundamenten in de grond, een vijver, enkele kenmerkende bomen en achtergelaten huisraad. Hoe omvangrijk of talrijk de sporen zijn is op dit moment echter niet bekend. Ook originele padenstructuur van Kamp Wyldemerck is door opschietend groen al lastig te herkennen, maar de oplettende wandelaar voelt op haar klompen aan dat deze plek geschiedenis ademt.  

Afbeelding 2. “..de oplettende wandelaar voelt op haar klompen aan dat deze plek geschiedenis ademt.”  (foto marjolijn kok)

Het kamp speelt een belangrijke rol in het collectief bewustzijn in de regio en onder Molukkers. Oud-bewoners en hun nazaten, nu veelal uit Ridderkerk en Waalwijk, komen nog steeds terug naar het kamp. De meeste oud-bewoners zijn inmiddels op hoge leeftijd. Er zijn twee bescheiden officiële monumenten op het terrein. Daarnaast is er een officieus ‘monument’, daar waar Molukkers al generaties lang graffiti achterlaten op het laatste nog bestaande bouwwerk, het elektriciteitshuisje. Ook (niet-molukse) historici beheren collecties met materiaal van en over het kamp en publiceerden er over.

Andere bronnen over Wyldemerck

Ook andere mensen hebben al eerder geschreven over woonoord Wyldemerck. Hieronder een lijstje met linkjes naar websites en boektitels.

Klik op de afbeelding voor de pagina met de documentaire ‘Waarom niet naar Wyldemerck’