Achtergronden project Wyldemerck

Benieuwd naar de achtergrond van het project over Wyldemerck en het kamp zelf? Op deze pagina’s hebben we het een en ander verzameld. Klik op de links onder de kopjes hieronder.

Wil je lezen over de resultaten van ons onderzoek tot nu toe? Dan kun je kijken op de Blog.

Over het project Wyldemerck

In 2022 gaat het project ‘Wyldemerck: Samen zoeken naar barakken in de bossen’ van start. Het project is tot stand gekomen nadat Staatbosbeheer heeft aangegeven meer met het de historie van terrein te willen doen. Jobbe en marjolijn van Moluks Erfgoed (deze website) hebben toen een plan geschreven waarin we samen met Molukkers en omwonenden onderzoek gaan doen en dit ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. We werken verder samen met het Moluks Historisch Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gemeente Fryske Marren en de Vrienden van BOEi. Benieuwd naar het persbericht van begin 2022, klik dan hier.

Meedoen?

Wil je deelnemer in het project? Vul dan het formulier in of mail naar wyldemerck@gmail.com.

Algemene geschiedenis

In een prachtig dichtbegroeid bos in de Wyldemerck aan de weg Balk – Koudum ligt bijzonder erfgoed verscholen.  In 1942 werd hier een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) gebouwd en tussen 1954 en 1969 was in dezelfde barakken een Moluks woonoord gevestigd, waar enkele honderden Molukkers verbleven. Na het vertrek van de Molukkers werden de barakken gesloopt en verkocht en langzaam nam de natuur het terrein over. Inmiddels is het alleen nog archeologisch aanwezig: fundamenten in de grond, een vijver, enkele kenmerkende bomen en achtergelaten huisraad. Hoe omvangrijk of talrijk de sporen zijn is op dit moment echter niet bekend. Ook originele padenstructuur van Kamp Wyldemerck is door opschietend groen al lastig te herkennen, maar de oplettende wandelaar voelt op haar klompen aan dat deze plek geschiedenis ademt.  

Afbeelding 2. “..de oplettende wandelaar voelt op haar klompen aan dat deze plek geschiedenis ademt.”  (foto marjolijn kok)

Het kamp speelt een belangrijke rol in het collectief bewustzijn in de regio en onder Molukkers. Oud-bewoners en hun nazaten, nu veelal uit Ridderkerk en Waalwijk, komen nog steeds terug naar het kamp. De meeste oud-bewoners zijn inmiddels op hoge leeftijd. Er zijn twee bescheiden officiële monumenten op het terrein. Daarnaast is er een officieus ‘monument’, daar waar Molukkers al generaties lang graffiti achterlaten op het laatste nog bestaande bouwwerk, het elektriciteitshuisje. Ook (niet-molukse) historici beheren collecties met materiaal van en over het kamp en publiceerden er over.

Andere bronnen over Wyldemerck

Ook andere mensen hebben al eerder geschreven over woonoord Wyldemerck. Hieronder een lijstje met linkjes naar websites en boektitels.

Klik op de afbeelding voor de pagina met de documentaire ‘Waarom niet naar Wyldemerck’
%d bloggers liken dit: