Uitgelicht

Persbericht: Project Wyldemerck wint de Grote Archeologieprijs

Persbericht Samenwerkingsverband Moluks Erfgoed 23-10-2022

Op 20 oktober heeft het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ de Grote Archeologieprijs gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) aan initiatieven die de toegankelijkheid van archeologie voor een breed publiek bevorderen. De winnaar werd na een publieksstemming verkozen uit een shortlist van 12 inzendingen.

Het project Wyldemerck betreft archeologisch onderzoek naar een kamp nabij het Friese Balk waar tussen 1954 en 1969 een islamitische Molukse gemeenschap was ondergebracht. Het woonoord was na verlating ontmanteld en door bos overwoekerd, maar de resten van barakken, een moskee en minaret waren nog terug te vinden. Het onderzoek, waaronder een deel bestond uit opgraving, vond plaats op verzoek van terreineigenaar Staatsbosbeheer en werd grotendeels uitgevoerd door oud-bewoners en hun nazaten, omwonenden, enige archeologen en het Moluks Historisch Museum. 

De prijs werd in ontvangst genomen door een delegatie van de Molukkers, archeologen en een Staatsbosbeheer. Zij onderstreepten de grote betekenis van de de prijs voor de Molukse gemeenschap. De jury wees op het groeiende belang van het toegankelijk maken van archeologie voor de hele samenleving. Voor de organisatoren was ‘publieksbereik’ echter niet voldoende. Hun vertrekpunt was wat mensen zelf belangrijk vinden. “Voor je echt iets kan doen moet je eerst met de mensen in gesprek gaan en een relatie op te bouwen”, zeggen marjolijn kok en Jobbe Wijnen daarover. “Daarna bleek het vrij eenvoudig oud-bewoners te interesseren voor archeologie. Het project inbedden in de monumentenzorg was eigenlijk ingewikkelder.”Bij de prijs hoort een artikel in het blad Archeologie Magazine (voorjaar 2023). Het project Wyldemerck loopt nog door tot volgend voorjaar. Naar aanleiding van de verhalen en de analyse van de archeologische resten wil Staatsbosbeheer in gesprek over hoe het terrein Wyldemerck kan worden heringericht.

De ervaringsgeschiedenis van Wyldemerck.

We zijn nu een half jaar verder en het project Wyldemerck wordt steeds meer zelf gedragen door de oud-bewoners. Op 26 november jl. organiseerden zij zelf een dag om de geschiedenis via verhalen vast te leggen. Idja en Aboe Marasabessy, Djannah Ollong en Shima Pattisuhasiwa namen het initiatief en regelden alles. Met de hulp van vrijwilligers werd de dag in Waalwijk een succes.

De oud-bewoners en deelnemers van Wyldemerck komen binnen in Waalwijk.
De oud-bewoners en deelnemers van Wyldemerck komen binnen in Waalwijk.

Makan dulu

Zeventig mensen hadden zich aangemeld voor de de dag. Velen hadden wat lekkers meegenomen voor bij de koffie en thee. Om half twee opende Djannah de middag met een korte inleiding. Zij vroeg aan Abdullah Lessey of hij een kort gebed wilde uitspreken voor het programma begon. Daarna presenteerde Jobbe en marjolijn kort het project en de resultaten.

Vervolgens begon het belangrijkste deel van de middag: het vertellen van de verhalen. Aboe leidde het gesprek. Het geloof was een belangrijk thema, want de Islam was de reden geweest om naar Wyldmerck te komen. Toen het kamp in 1954 beschikbaar kwam, trokken islamitische Molukkers uit andere woonoorden naar Friesland. De deelnemers die zich de verhuizing naar Wylemerck konden herinneren, waren nog jong. Een werd zelfs uit de kleuterklas gehaald om met de vrachtwagen naar Wyldemerck af te reizen. Tot onze verbazing gebeurde de verhuizingen van de mensen niet met bussen, maar soms gewoon in een open vrachtwagen op losse stoeltjes. Vrouwen en kleine kinderen mochten voorin zitten. “Gelukkig regende het die dag niet”, zei iemand.

Er wordt druk verteld en geluitserd naar alle herinneringen die boven komen.
Er wordt druk verteld en geluisterd naar alle herinneringen.

Eenmaal aangekomen in Wyldemerck was er nog geen moskee en werd er gebeden in de kantine. Sommigen herinnerden zich nog de eerste spade die de grond in ging voor de moskee. Anderen juist de eerste steenlegging door de ambassadeur van Pakistan. De reden dat deze ambassadeur kwam voor de opening lag in het feit dat de enige andere moskee in Nederland op dat moment de Pakistaanse moskee in Den Haag was. De deelnemers vertelden over hoe de moskee er uit zag en door deze verhalen konden we de herkomst vaststellen van stukken van tegeltjes die vonden bij de opgraving in september.

De kinderen kregen elke dag na school nog een uur Koran-lessen. Sommigen vonden dat saai, maar anderen vonden het leuk. “Ik probeerde wel eens te spijbelen”, vertelde iemand, “maar als pa daar achter kwam dan kreeg ik er van langs!” De lessen werden gegeven in de barakken door mannen uit het kamp. De feestdagen waren natuurlijk beter in het geheugen blijven zitten, ook omdat er dan koekjes en geld uitgedeeld werden als kinderen langs de deuren gingen. “Maar als we wisten dat je ergens alleen koekjes kreeg, dan gingen we daar niet heen”, zei een van de kinderen van toen. Daar werd hard om gelachen. En zo passeerden allerlei verhalen de revue. De tijd vloog voorbij.

Makan susdahnya

Papeda, er werd ons aangeraden het met de lepel te eten in plaats van te slurpen als we enigszins schone kleren wilde houden.
Papeda. Er werd ons (marjolijn en Jobbe) aangeraden het met de lepel te eten in plaats van te slurpen als we enigszins schone kleren wilde houden. Sommige deelnemers noemden ons ‘dapper’! “Wat is het precies?” vroeg Jobbe. “Behangplak”, riep iemand en omdat het gemaakt is van aardappel- of sagomeel is dat nog waar ook. Toch is het ook een traditioneel recept waar Molukkers trots op zijn. “Maar je moet het wel met saus eten anders is er niks aan!” werd er bij verteld.

Ondertussen hadden anderen eten gekookt in de grote keuken. We konden kiezen uit papeda met makreel of gado gado met kip. Wij konden deze gelegenheid natuurlijk niet voorbij laten gaan om papeda te eten. marjolijn vond het erg lekker en Jobbe wil er nog even over nadenken.

Iedereen genoot van het eten, dat mogelijk werd gemaakt door sponsoring van de Stichting 50 jaar Molukkers in Waalwijk, die we daarvoor hartelijk willen danken. Het was een heerlijke afsluiting van een emotionele en belangrijke middag.

Verslag van 5 november

Zaterdag 5 november hebben we weer een geslaagde sessie gehad en uitgebreid – met taart van het museum- gevierd dat we de prijs gewonnen hebben. Je zou bijna denken dat we al klaar zijn….maar we zijn er zeker nog niet! We hebben nog een heel verslag en/of presentatie te maken voor Staatsbosbeheer. En dan is er nog de volgende bijeenkomst

En we hebben al uitgebreid gesproken over die volgende bijeenkomst van 26 november. Daarin gaan we in Waalwijk afspreken, zodat het project ook een keer jullie kant op komt. We gaan dan ook verhalen verzamelen en jullie hebben als deelnemers zelf besloten de bijeenkomst te gaan organiseren. Meer informatie komt dus spoedig van de organisatoren. Djannah, Idja en Aboe zijn daar al mee bezig.

Het hebben zaterdag het thema afgestemd voor die dag. Dat is: we zijn op zoek naar de verhalen van Wyldemerck, omdat het als enige islamitische woonoord een bijzondere plek is. Kom dus allemaal je verhaal vertellen.

“We zijn op zoek naar de verhalen van Wyldemerck, omdat het als enige islamitische woonoord een bijzondere plek is. Kom dus allemaal 26 november je verhaal vertellen in Waalwijk.”

Verder  hebben we een takenlijst gemaakt en al afgestemd wie wat doet. Dat is belangrijk, want de 26e is al over 20 dagen! We wilden die punten eerst hier neer zetten, maar dan maaien we het gras voor de voeten weg van de organisatoren. 😉 Wordt vervolgd per mail…door jullie zelf.

We kregen als afsluiter ook nog een rondleiding door het museum van Huib Akihary door de prachtige nieuwe expositie. Zie foto.

Wyldemerck heeft de Grote Archeologie Prijs Gewonnen.

Met trots kunnen we vertellen dat het project Wyldemerck de Grote Archeologieprijs heeft gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door Stichting Archeologie en Publiek. Het project had ongeveer 1750 stemmen behaald en heeft daarmee de andere drie genomineerden verslagen. We danken iedereen die op ons gestemd heeft. Alle deelnemers hebben vrienden en kennissen overgehaald om te stemmen, en daarnaast hebben Staatsbosbeheer en ook het Moluks Historisch Museum hier een grote bijdrage aan geleverd. We willen vooral Huib Akihary bedanken, want we denken dat hij echt heel veel mensen heeft gevraagd .

Campagne voor stemmen op project Wyldemerck bij het Moluks Historisch Museum tijdens de museumnacht in Den Haag. (Foto Huib Akihary)
Campagne voor stemmen op het project Wyldemerck bij het Moluks Historisch Museum tijdens de museumnacht in Den Haag. (Foto Huib Akihary)

Het was een lange middag met eerst lezingen over toegankelijkheid in de archeologie. Wij zaten natuurlijk allemaal vol spanning te wachten tot het moment dat we – helemaal aan het eind van de middag – een korte presentatie mochten geven. Wij gaven de aftrap en lieten een video van het afgelopen opgravingsweekend (zie hieronder). Daarna vertelde Shima, Aboe en Wijlfries over hun ervaring in het project.

De video voor de SAP prijsuitreiking.
Aboe Marasabessy vraagt in het dankwoord om aan de eerste generatie van Moluks woonoord Wyldemerck te denken die zoveel doorstaan hebben. (Foto Aziz Saeboe)
Aboe Marasabessy vraagt in het dankwoord om aan de eerste generatie te denken die zoveel doorstaan hebben. (Foto Aziz Saeboe)

Na ons gaven de andere projecten hun presentatie. Vervolgens werd na het voorlezen van het korte juryrapport, het winnende project onthuld en meteen werd er door ons luid gejuicht. We hadden er op gehoopt maar het niet verwacht omdat de andere project ook goed waren. Er werd hier en daar een traantje weggepinkt. Een van de andere genomineerde verwoordde het mooi, hij zei: Wij hebben een leuk project wat belangrijk is voor Ermelo, maar jullie hebben een project wat urgent is voor iedereen.

Wijlfries Saeboe houdt het beeldje van de Grote Archeologie Prijs omhoog, terwijl Shima Pattisuhasiwa de oorkonde bekijkt. (Foto Jobbe Wijnen)
Wijlfries Saeboe houdt het beeldje van de Grote Archeologie Prijs omhoog, terwijl Shima Pattisuhasiwa de oorkonde bekijkt. (Foto Jobbe Wijnen)

De prijs bestaat uit bloemen, snoep, een beeldje, een oorkonde en er wordt een artikel geschreven in het Archeologie Magazine. Dit laatste zorgt ervoor dat het project meer bekendheid krijgt binnen de Nederlandse archeologie en het Molukse erfgoed echt op de kaart staat. Zoals Aboe zei: “Het gaat om erkenning”.

Henk-Jan van der Veen, boswachter publiek van Staatsbosbeheer Zuidwest Friesland was aanwezig namens zijn organisatie. Toen Staatsbosbeheer het project initieerde hadden ze niet gedacht dat het zoveel impact zou hebben. Dat hebben we toch even met zijn allen voor elkaar gekregen.

Video: Zoeken naar je roots

Op 24 en 25 september 2022 hadden we ons veldwerk in Wyldemerck. Voor de SAP Grote Archeologieprijs maakten we de video om het project te presenteren.

We zijn genomineerd voor deze prijs en de uitreiking in Amersfoort (vandaag vanaf 15.40) is digitaal te volgen door aan te melden via deze link. (Let op de video hieronder is dus niet de prijsuitreiking zelf. )

Na het opgraven komen de vondsten.

Zaterdag 15 oktober kwamen de deelnemers van het project Wyldemerck weer samen in het Sophiahof. Iedereen zat natuurlijk vol verhalen van het geslaagde opgravingsweekend in Kamp Wyldemerck. Naast verhalen en herinneringen had het onderzoek ook geleid tot een kleine hoveelheid vondsten.

Twee knikkers gevonden naast de kantine/school in woonoord Wyldemerck.
Twee knikkers gevonden naast de kantine/school in kamp Wyldemerck.

Vondsten analyseren

Opgraven is natuurlijk niet het einde van het proces, nu begint het eigenlijk pas. We gaan alle vondsten analyseren en dat kan op verschillende manieren. We begonnen met de klassieke wetenschappelijke methode. Dat is een beschrijvende manier van vondsten verwerken, waarbij je vooral kijkt naar de feitelijke informatie over de vondst. Alle deelnemers kregen formulieren waarop ze de gegevens konden invullen. Naast de vondstlocatie, gaat het dan vooral om de afmeting van de dingen; waar het van gemaakt is zoals baksteen, glas, keramiek, of plastic; en of je speciefieke kenmerken kunt zien zoals kleur, tekst of een patroon. Iedereen was al snel druk bezig.

De vondsten uit het Molukse woonoord Wyldemerck worden beschreven op de formulieren in het Sophiahof te Den Haag(foto: Aboe Marasabessy)
De vondsten worden beschreven op de formulieren in het Sophiahof (foto: Aboe Marasabessy)

Door de wetenschappelijke beschrijving kijk je heel gedetailleerd naar een object en vallen je dingen op die je normaal niet zo snel ziet. Het belang van het onderzoek naar kamp Wyldemerck ligt natuurlijk niet in de vondsten op zich, maar in de verhalen die zij te weeg brengen. Het volgende deel van de middag gingen we dit aspect uitwerken. We deden dit aan de hand van een oefening in automatic writing. Dat wil zeggen dat je schrijft zonder wat er in je op komt zonder te letten op spelling en gramatica. Elke deelnemer pakt een vondt die hen aanspreekt en krijgt tien minuten de tijd om zoveel mogelijk associaties die het voorwerp oproept op te schrijven. Al snel was het muisstil in de zaal op het geluid van pennen op papier na. Toen de 10 minuten op waren had iedereen iets opgeschreven. De teksten zijn dan heel persoonlijk en niet voor iedereen goed leesbaar. Daarom kregen de deelnemers huiswerk mee. Voor de volgende keer gaat iedereen zijn tekst uitwerken tot een verhaal. Dit verhaal gaan we dan meenemen in de rapportage en eindpresentatie.

De vondsten uit het Molukse woonoord Wyldemerck met daaronder de beschrijving ingevuld door de deelnemers.
De vondsten met daaronder de beschrijving ingevuld door de deelnemers.

De middag vloog voorbij, maar we hebben dan ook veel bereikt. De vondsten zijn nu goed beschreven zodat die in het eindverslag kunnen opgenomen worden. En de deelnemers hebben een begin gemaakt met het opschrijven van hun herinneringen. Bij de afsluiting werd duidelijk dat we die verhalen nog veel meer willen vastleggen en ook die van de oudere generatie. Het project Wyldemerck blijft zich zo ontwikkelen.

Het opmeten en beschrijven van de vondsten uit het Molukse woonoord Wyldemerck (Foto Aboe Marasabessy)
Het opmeten en beschrijven van de vondsten uit Wyldemerck (Foto Aboe Marasabessy)

Laat je horen: Moluks erfgoed kan winnen met jouw stem!

Laat je horen: Moluks erfgoed kan winnen met jouw stem!

We hebben geweldig nieuws! Ons project “Wyldemerck: samen zoeken naar barakken in de bossen” is genomineerd voor de Grote Archeologie Prijs. Het project kan winnen als we ons nu laten horen. Daarmee zetten we moluks erfgoed voor alle Molukkers sterk op de kaart in de monumentenzorg.

Doe mee, ga naar deze site en stem nu, het kost maar 5 seconden.  http://www.publieksarcheologie.nl/gap/

Alvast bedankt! En stuur deze link door naar minstens twee mensen, tantes en ooms, kinderen en kleinkinderen, om de kans dat we winnen nog groter te maken. Stemmen kan tot 18 oktober. 

Kaart van de boswachter

Door het archeologisch project gaan ook de beheerders van het terrein met andere ogen naar Kamp Wyldemerck kijken. Boswachter ecologie Durk Venema ging op onderzoek uit en inventariseerde de bijzondere bomen in het kamp. “Er staan hier bomen en planten die je nauwelijks in Friese bossen tegenkomt en die dus aangeplant moeten zijn ten behoeve van het kamp”, vertelde hij . “Vooral de haagbeuken vallen op, die zie je hier normaal niet.”

Haagbeuken zijn vooral bekend in de vorm van van lage beukenhagen, maar als je ze niet snoeit groeien ze uit tot volwaardige bomen. Archeoloog Nick wist ons te vertellen dat haagbeuken vaak geplant werden bij barakken door de Nederlandse Arbeidsdienst in de Tweede Wereldoorlog. Dat zou kunnen betekenen dat ze er al stonden tegen de tijd dat de Molukkers naar Wyldemerck kwamen in 1954.

Kaart van Durk Venema met bijzondere bomen (zie onder voor de uitleg van de gekleurde icoontjes)

Alle bijzondere bomen heeft Durk opgezocht en op een kaart gezet. Ook de perenboom, die de meeste oud-bewoners kennen, heeft hij er bij gezet (gele driehoek linksonder). Het geeft een mooi overzicht. Wat ons betreft mag ook Durk zich hiermee nu een archeoloog noemen.

Uitleg bij de kaart:

  • Rode driehoekjes – haagbeuk – Alleen de dikke exemplaren zijn hier weergegeven. Deze boomsoort is ook op natuurlijke wijze in het bos aan toenemen.
  • Witte rondjes – groot heksenkruid – En echte bosplant die voor het eerst in Gaasterland hier in het barakkenkamp is aangetroffen.
  • Geel driehoekje – “De perenboom”.
  • Groen rondje – bosbies – Dit was jarenlang de enige vindplaats in Gaasterland. Misschien aangeplant door bewoners?
  • Geel rondje bij PEB-electriciteitshuisjhe – veldesdoorn – Opvallende boomsoort en zal ook een restant van de oorspronkelijke aanleg zijn. Geel rondje grens terrein – narcis – Mogelijk eertijds aangeplant door de kampbewoners.

Archeologie Wyldemerck in de media

Samen hebben we vorig weekend twee geweldige dagen beleefd tijdens het opgravingswerk in Wyldemerck. Hier komen we in woord en beeld zeker nog op terug, maar we kwamen ook al uitgebreid aan bod in kranten, op de radio en tv. Ons project staat op de kaart! Daar zijn we heel blij mee.

Hieronder een verzameling van wat we zoal gevonden hebben in de media. Heb je nog een nieuwsbericht gevonden dat hier niet bij staat, schrijf dan even een reactie onder deze post met een linkje.

Klik op de links om het bericht te zien, horen of lezen, of om naar de bron door te klikken:

NOS Journaal van 26 september 15.00 uur


Radio-item van de NOS op NPO radio 1

Zaterdagochtend 24 september met marjolijn, met dank aan Huib Akihary voor het doorsturen.

Hier de link naar dezelfde audio (hele uur) via de site van de NOS. Je moet dan even zoeken naar het juiste tijdstip aan het einde van dat uur.


Artikel van Omrop Fryslan van 26 september.

Klik hier voor het artikel van Omrop Fryslan.


Leeuwarder Courant – met video

Klik hier voor de video en het artikel van de Leeuwarder Courant.


Dagblad Trouw 26 september

Klik hier voor het artikel van Trouw https://www.trouw.nl/cs-b0ac5286


Radio Spannenburg

Klik op de video hierboven, zie ook de radio-uitzending van Radio Spannenburg van 25 september:


Groot de Fryske Marren

Klik hier voor een link naar het artikel bij Groot de Fryske Marren.


Persbericht: open dag veldwerk

Balk / Harich 14-09-2022 – In september gaan Molukse oud-bewoners archeologisch onderzoek doen in het voormalige woonoord Kamp Wyldemerck bij Balk. Op 25 september is er van 12.00 uur tot 16.00 een open dag voor het publiek. Iedereen met interesse in de geschiedenis van Wyldemerck en haar bewoners is welkom om te komen kijken.

Het onderzoek vindt plaats in Kamp Wyldemerck bij Balk, in de gemeente Fryske Marren. Dit kamp was tussen 1954 en 1969 het enige islamitische Molukse woonoord van Nederland. In juni j.l. voerden de deelnemers, waaronder veel oud-bewoners en enkele mensen uit Balk, al een veldinspectie uit en ontdekten de oorspronkelijke locatie van de moskee (Zie ons eerdere persbericht met video). Kennis over deze plek was verloren gegaan. De moskee van Wyldemerck is van groot belang voor de Molukse geschiedenis, maar ook voor de Nederlandse, omdat het de eerste moskee was met een minaret.

Op het aankomende tweede veldwerk-weekend gaan we verder onderzoek doen naar het kamp. Het doel is om de locatie van de moskee en een aantal (woon)barakken nu definitief vast te stellen en te ontdekken wat er nog van rest. Deze sporen zullen archeologisch worden onderzocht en ingemeten met hulp van het Groningen Institute of Archaeology van de Rijksuniversiteit.

Onderzoek bij de plek van de moskee.

Het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ is het eerste participatieproject waarin Molukkers zelf archeologisch onderzoek doen naar hun voormalige woonoord. Volgens organisatoren marjolijn kok en Jobbe Wijnen markeert dit een omslag in het denken over archeologie en publiek in Nederland: “Voor nieuwe Nederlanders, zoals de Molukkers, heeft de reguliere archeologische monumentenzorg nauwelijks betekenis”, zegt Wijnen. “Er wordt immers zelden onderzoek gedaan naar sporen die voor hen relevant zijn. Staatsbosbeheer geeft met dit project een belangrijk signaal, want alle woonoorden staan daarmee in potentie op de kaart als archeologisch erfgoed, waar de Molukse gemeenschap wat over te vinden heeft.” 

Op 25 september, van 12.00 tot 16.00 uur houden het project een Open Middag voor het publiek, waarbij we met name bewoners uit Balk en wijde omgeving van harte uitnodigen. De uitwisseling tussen oud bewoners en omwonenden vinden we belangrijk, omdat het verhaal van Wyldemerck een belangrijk stuk van de geschiedenis is van de Friese Meren. U kunt komen kijken bij de werkzaamheden en in gesprek te gaan met de deelnemers. Er worden rondleidingen gegeven langs de werkzaamheden.

Over Kamp Wyldemerck

Vanaf 1951 waren er in Nederland 90 woonoorden waar ongeveer 12.500 Molukkers, voornamelijk oud-KNIL militairen uit voormalig Nederlands-Indië, werden gehuisvest. Vaak gebeurde dit in voormalige werk- en concentratiekampen die al stamden uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1954 en 1969 was ook bij Balk, Friesland zo’n woonoord gevestigd waar enkele honderden Molukkers bijna 15 jaar verbleven onder moeilijke omstandigheden. Het bijzondere aan Wyldemerck was dat dit kamp speciaal bestemd was voor islamitische Molukkers. In 1956 werd hier de tweede moskee in Nederland gebouwd, tevens de eerste moskee in Nederland met een minaret. 

In 1969 vertrokken de bewoners (voornamelijk) naar Molukse wijken in Ridderkerk en Waalwijk en werden de barakken gesloopt of verkocht. Snel nam de natuur het terrein over en inmiddels is het kamp alleen nog archeologisch aanwezig in sporen in- en op de bodem. Oud-bewoners en hun familie zijn altijd blijven terugkeren naar de plek en hebben vaak goede relaties onderhouden met hun Friese vrienden in de omgeving van Balk. 

Over het project Wyldemerck

Staatsbosbeheer is eigenaar van het bos Wyldemerck en koestert al jaren de wens om meer met de geschiedenis van het terrein te doen. Dit leidde begin 2022 tot de start van het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’, dat gezien kan worden als één van de pilotprojecten archeologie participatie in het kader van het Programma Faro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het project is ontworpen door samenwerkingsverband Moluks Erfgoed (molukserfgoed.com) en wordt uitgevoerd met als partners Staatsbosbeheer, het Moluks Historisch Museum, de Stichting Vrienden van BOEi (penvoerder), de gemeente Fryske Marren, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksuniversiteit Groningen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie verstrekte subsidie voor de uitvoering. Het programma wordt geleid door marjolijn kok* en Jobbe Wijnen. De bijeenkomsten vinden in 2022 plaats bij het Moluks Historisch Museum in Den Haag (Sophiahof) en tijdens enkele archeologische veldbezoeken in Wyldemerck zelf. We komen nog altijd graag in contact met oud-bewoners, hun familie, omwonenden in Harich/Balk en anderen die een relatie hebben tot het voormalig woonoord Wyldemerck en die we van harte uitnodigen om mee te doen. Herkent u zich in deze beschrijving, neem dan contact op met ons.