Ruinen, Kamp Stuifzand en….

Inleiding

Kamp Stuifzand in Ruinen ligt zoals de meeste kampen ver van de bebouwde kom en we reden er dan ook heen zonder het plaatsje Ruinen te zien. Kamp Stuifzand is makkelijk te vinden als je weet waar het is. Maar de vraag blijft waar ligt kamp Ruinen en is dit wel ooit een echt kamp geweest. Op de CAZ-lijst van de kampen staan twee kampen: nr 11 Ruinen en nr 12 Stuifzand. Stuifzand is te vinden. En ik heb tijdens een middag bij het Moluks Historisch Museum een voormalig inwoonster van Stuifzand gesproken, dus dat kamp bestaat. Deze bewoonster wist echter niks van een tweede kamp en daar is ook in andere bronnen niets over te vinden. Is kamp 11 nooit in gebruik geweest en bestaat het alleen op de CAZ-lijst? Waarschijnlijk wel, daarom kan ik hier beter schrijven over wat we wel weten, kamp Stuifzand.

BAT_Stuifzand_12_IMG_3081
Kamp Stuifzand, nu een rustig recreatieoord met stenen huisjes.

Kamp Stuifzand

Toen wij Stuifzand bezochten was de beheerder jammer genoeg niet aanwezig. Er stond op een bordje namelijk dat hij graag vertelde over het verleden van de plek. Wij gingen er maar vanuit dat deze meneer het niet erg zou vinden als we zelf zouden rondkijken. De vakantiehuisjes zijn duidelijk nieuwbouw, maar staan op eenzelfde wijze aan het centrale veld als de voormalige barakken. De driehoeksvorm met aan de smalste zijde geen bebouwing is duidelijk herkenbaar. Dit wordt versterkt doordat het midden terrein open is gebleven. Van de vijver, die op meerdere kampen aanwezig was om mogelijke brand te blussen, was niet meer zichtbaar in het landschap. Er was wel een put aanwezig, maar uit welke tijd deze stamt is niet duidelijk.

BAT_Stuifzand_12_IMG_3083
Put in het midden van het grasveld.

Bij de ingang lijkt nog een oude paal van de toegangspoort aanwezig te zijn.

hek
Paal bij de ingang van het kamp.

Conclusie

De structuur van kamp Stuifzand is nog aanwezig, maar de sfeer is totaal veranderd. Hier en daar zijn nog elementen van het oude kamp terug te herkennen. De Molukse bewoning wordt nergens genoemd, maar misschien had de beheerder daar over kunnen vertellen.

13 gedachten over “Ruinen, Kamp Stuifzand en….

 1. Dit is niet kamp stuifzand maar kamp Ruinen geweest en voornamelijk in gebruik geweest door Nieuw Guinea Molukkers, kamp Stuifzand ligt boven Hoogeveen ik zal een kopie van de locatie sturen.

  Like

 2. Correct Herman. Dit was kamp Ruinen. Ik ben er geweest. Van kamp Stuifzand is niets meer overgebleven. Maar er is wel een aanwijzing. Ergens langs de Wijsterseweg staat een naambordje met 2 wegnamen. De VAMweg en Wijsterseweg. Hier gaat de straatnaam over. Precies hier heeft het kamp Stuifzand gestaan. Ik heb er zelf gewoond, maar zie de bekende boerderijen niet meer.Zelfs de spoordijk naar de VAM is weg.

  Like

  1. Een reactie ,het kamp heeft inderdaad gestaan bij naambord wijsterseweg /vamweg. Ik heb er vlak bij gewoond op deT kruising hoogeveen , pesse. wijster.Terug komend op Max Lopulisa ,de spoordijk is er nog wel word ook wel gebruikt .De boerderijen … De geschiedenis vam amsterdam heeft+/-eindjaren 1920 heideveld gekocht om afval te storten ,te veel grond aangekocht doorverkocht aan Philips pensioenfonds die hebben er 9 boederijener op gezet . Daar er geen opvolgers meer zijn voor de boederijen kocht de vam de boerderijen terug alles werd gesloopt voor industrieterrein wat een grote miskleum is. Vgr J v Es.

   Like

   1. Kamp Ruinen is er zeker geweest,want kinderen uit dit kamp zaten bij ons in Zuidwolde op school.
    Een aantal kinderen hebben in de middag pauze bij ons thuis gegeten.
    In de vakanties heb ik bij hen gegeten nassi (scherp).

    Like

  1. Waarschijnlijk is dit niet het geval omdat de kampen in Drenthe nu bekend zijn. In Ruinen waren ook enkele andere werkkampen die niet bewoond waren door Molukse mensen.

   Like

 3. Kamp Stuifzand lag in Mantinge. Mijn ouwe heer was wat toen heette “beheerder” van kamp “PIeterberg” in Westerbork. Ik herinner me nog dat hij regelmatig op de fiets naar “Stuifzand” reed om de daar wonende collega te vervangen. En pa kennende kan ik me niet voorstellen dat hij van Westerbork naar Hogeveen ging fietsen. Hij was ook altijd vrij snel weer thuis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Dick, Bedankt voor je reactie. In Mantinge ligt inderdaad ook een woonoord, maar dat heet Mantinge. Stuifzand is een ander kamp dat vlak bij de huidige VAMberg ligt.

   Like

 4. Goedendag, kamp Stuifzand is ook gebruikt om Rotterdammers te heropvoeden wat een miskleun is geweest van de heer Diemers. Ik heb er zelf gewoond van 1946 tot 1949.Ben daarna verhuisd naar Kamp Ten Arlo bij Zuidwolde tot eind 1952 en ben daarna weer naar Rotterdam verhuisd. Stuifzand was voor de Rotterdammers een hel op aarde de mensen werden eigenlijk onder curatelen geplaats en de Kampleiding besliste. Het gat naast het kamp waarover verteld word was een door mijn vader gegraven gat om de ontlasting van het wc gebouw in te lozen en als die vol was werd hij geleegd door een boer en als mest over het land verspreid met een puts dat was een emmer aan een grote stok. De toiletten waren tonnen met daarover een houten plank met een gat er in en natuurlijk erge stank. Kan nog wel meer vertellen maar we laten het zo. Het was voor de mensen een concentratie kamp gevangenen in eigen land. Echten en Ruinen waren ook zulke kampen en ook voor de Rotterdammers. Er bestaat een boek met de naam De asocialen en dat beschrijf de hele geschiedenis van de mensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: