Kamp De Fledders, voorbij de verte.

Inleiding

Voor wie het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen heeft gelezen, weet dat Veenhuizen ver van de bewoonde wereld ligt. Als je dan na Veenhuizen nog even verder gaat kom je bij kamp De Fledders. Het kamp ligt voorbij de verte en is totaal van de aardbodem weggevaagd.

Het kamp

Screen Shot 2018-08-18 at 16.31.11
Kamp de Fledders in de hoek van de weg midden op de Topografische kaart van 1954

De Fledders is maar kort gebruikt als Moluks woonoord van mei tot en met september 1951. In die periode werden er 300 vrijgezellen mannen opgevangen.

MUMA_FF10380_wwwopac
Bewoners poseren bij kamp de Fledders, foto Moluks Historisch Museum FF10380.

Het kamp heeft echter een langere geschiedenis en werd in de jaren dertig gebouwd voor werklozen. In die jaren werden er ook al Joodse vluchtelingen uit Duitsland opgevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een Joods werkkamp, waarvan de bewoners in 1942 allemaal naar Westerbork werden afgevoerd. De volgende groep bewoners zijn een in de geschiedenis over het algemeen onderbelichte groep: afgedankte minnaressen van Duitse officieren met hun kinderen. En na de oorlog werden er NSB-ers geïnterneerd. De Molukse vrijgezellen waren de laatste groep en lang na hun vertrek in 1960 werd het kamp afgebroken. Wat resteert is een weiland.

BAT_De_Fledders_7_IMG_2930
Kamp de Fledders nu.

 Conclusie

Het is dat er een monument staat voor de Joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog anders rijdt je er zo voorbij. Niets herinnert verder aan het kamp en de langere geschiednis die het heeft. Het Moluks verleden is hier alleen aanwezig in de hoofden die bekend zijn met deze geschiedenis. Toen ik er was, reden er om de vijf seconden motors langs vanwege een route in verband met de TT-Assen, waardoor het afgelegen karakter wat minder duidelijk was. Verder was er niks, alleen een leeg weiland.

Eén opmerking over 'Kamp De Fledders, voorbij de verte.'

 1. beste Marjolijn,

  Voor een herdruk van het boek ‘Kamp Ybenheer en Kamp Oranje, 25 jaar isolement aan de rand van het Fochtelooërveen’ is de teerling geworpen. Dat betekent dat de paar exemplaren die ik had achtergehouden voor mijn kleinkinderen, de deur uit kunnen. De volgende druk wordt namelijk uitgebreid met een stukje over de werkzaamheden in 2019 en de manifestatie op 5 mei 2019. En dat is voor hen interessanter.
  Ik vermoed dat het boek voor jou interessante kost is, de filosofie indachtig die achter de werkgroep steekt.
  De prijs is € 15 . Daar komt dan nog wel een flinke portie verzendkosten bij , want het weegt meer dan een kilo. Maar je bent natuurlijk van harte welkom om het in Fochteloo op te halen. Ik woon tegenover kamp Oranje.

  vriendelijke groet,
  Kees Timmerman

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: