Is Stuifzand dan toch Ruinen…

Inleiding

In de vorige blog dacht ik kamp Stuifzand te beschrijven en kon ik kamp Ruinen niet vinden. De heer Schonewille gaf echter een andere interpretatie. Volgens hem heb ik kamp Ruinen beschreven en ligt kamp Stuifzand aan de Wijsterseweg in Stuifzand ten noorden van Hoogeveen. Ik was dit laatste kamp ook al tegengekomen, maar kon geen informatie vinden over Molukse bewoning.

Vraag aan de lezer

Daarom vraag ik nu aan de lezers: zijn er nog oud-bewoners van beide kampen die uitsluitsel kunnen geven over de locaties van kamp Ruinen en Stuifzand?

De mogelijke locaties die we nu hebben zijn;

Screen Shot 2018-08-18 at 17.33.13
Mogelijke locatie kamp Ruinen zoals voorgesteld door de Heer Schonewille. En door mij in de vorige blog omschreven als Stuifzand.

Kamp Ruinen zou volgens de heer Schonewille liggen aan de Ruinerweg 18 ten zuiden van Ruinen. Daar bevindt zich nu Van Harte Recreatiecentrum.

Screen Shot 2019-09-09 at 11.51.29
De locatie van kamp Stuifzand zoals voorgesteld door de heer Schonewille.

De locatie van kamp Stuifzand zou dan ten noordoosten van het gehucht Stuifzand zijn. Ongeveer waar de Wijsterseweg overgaat in de Vamweg.  Over de mogelijke locatie van Stuifzand heeft ook de heer Timmermans een idee. Hij schrijft: “Op bijna 3 kilometer ten O.N.O van Stuifzand lag een kamp van de werkverschaffing dat een aantal jaren na de oorlog nog intact was. Het heette kamp Gijsselte en lag op de kruising van de Domeinweg en het fietspad van Echten naar Pesse.” Dit is dus een andere lokatie dan die van de heer Schonewille.

Door de vele werkkampen in de omgeving is het dus moeilijk om uitsluitsel te geven puur en alleen op kaartaanduidingen van kampen. En het feit dat kampen regelmatig herbenoemd werden als ze als Moluks woonoord gingen dienst doen, maakt de zaak niet eenvoudiger.

Ten slotte

Het zou voor ons onderzoek goed zijn om hier uitsluitsel over te krijgen. We proberen namelijk een zo volledig mogelijk beeld van alle voormalige woonoorden te vinden. En zoals blijkt is de informatie niet altijd eenduidig.  Wij kunnen meegaan met de informatie die de heer Schonewille heeft verstrekt. Daarnaast zouden wij graag van oud bewoners willen horen over deze woonoorden. Beide kampen zijn namelijk slecht terug te vinden in de verschillende bronnen zoals het internet en krantenarchieven. Wij hopen U reactie tegemoet te zien.

5 gedachten over “Is Stuifzand dan toch Ruinen…

 1. Hallo Marjolijn, leuk om te zien hoe jij hiermee bezig bent, de reden waarom ik reageer is dat ik in 1954 in het kamp Stuifzand ben geboren. In 1993 had ik een fietstocht door Nederland gedaan, waar ik Stuifzand aandeed op weg naar Hoogeveen. Daar rondgevraagd over de locatie, ze konden niets over vertellen, tot ik het aan een oude boer vroeg. Hij wist een aardappelveld aan te wijzen als de mogelijke locatie van het kamp. Op de weg richting Hoogeveen zag ik een bij een driesprong een, met hetzelfde naam, nam daar een foto. Na de vakantie de foto’s aan mijn ouders laten zien, Cafe De Driesprong herkenden zij gelijk als het bushalte naar Hoogeveen als zij naar de markt gaan. Vorige week donderdag met mijn vrouw een lang weekend huisje gehuurd in Pesse. Het was mijn idee om mijn geboorteplek op te zoeken, tijdens mijn zoektocht naar wat er allemaal in de omgeving te doen was, kwam ik o.a. jouw site tegen en ook dat kamp Stuifkamp eerst een Joodse werkkamp was. Dus dat was voor mij nog interessanter om het uit te pluizen.De locatie zag ik op verschillende sites dat het nog bekend is, ben jij inmiddels al achter waar het gelegen had. De eigenaresse van het huis waar wij in zaten, wist het ook niet, tot dat ik over cafe De Driesprong vertelde, die bestond niet meer, maar kende het wel van vroeger. En dat nu iets anders staat, dus in de schemerige avond er naar toe, en bij een driesprong zagen we andere gebouwen, ze wist te vertellen dat het hier het cafe was. Een stukje doorgereden op de Wijsterweg, het was inmiddels toch donker geworden en moeilijk om te zien bij de velden daar. Zij stapte uit en zei ” ik ga nu terug naar dat vrijstaande huis bij het bocht, misschien wonen er oudere mensen, die iets van weten” , gelukkig niet ver. Ik was verbaast dat zij het ging doen, auto gekeerd, daar aangekomen riep zij ons naar binnen, heer des huizes kende het kamp. Hij wist te vertellen waar het lag, schuin tegenover waar hun huis staat, ongeveer honderd meter verderop aan de linkerkant is een landpad, en een stuk verderop een veld omring nu door bomen, in een trapeziumvorm, met aan de linkerkant een waterput. Wat de huidige boer nu gebruik van maakt. Zou deze locatie mogelijk kamp Stuifzand. Op de tijdreis van dhr Schonewille had hij voorgesteld dat de kamp aan de rechterkant was, waar wij geweest waren is iets verderop aan de linkerkant. Ik ben benieuwd naar jou reactie en ga ook proberen contact op te nemen met oud-bewoners.

  Hartelijke groet,

  Chris Tahija

  Like

  1. Beste Chris,
   Wat leuk dat jij ook net op zoek bent naar kamp Stuifzand, maar dan vanuit een persoonlijk verhaal. Het is interessant om te zien hoe snel we niet meer precies weten waar de kampen lagen. De topografische kaarten zijn over het algemeen zeer accuraat en het vanuit mijn kant zou ik daar dan ook af gaan. Dat wil niet zeggen dat de kaart er ook niet eens naast kan zitten. De herinneringen van mensen geven soms een ander of zelfs tegenstrijdig beeld. Het zou fijn zijn als oud bewoners de exacte plek konden aanwijzen. Het gaat echter om oude herinneringen want het kamp is op de kaart van 1975 al helemaal verdwenen dat is toch ruim 40 jaar geleden. En het is moeilijk om een plek terug te vinden als de omgeving zo veranderd is.
   vriendelijke groet marjolijn

   Like

 2. Ik heb er zelf gewoond van 1954 tot 1960. Op Google Maps kan je nog heel vaag de trace’s van de riolering zien. Ik heb dankzij mijn sterke oriënteringsvermogen en een goede schatting van de afstand precies kunnen bepalen waar het kamp heeft gestaan. Als je op de Wijsterseweg rijd richting de VAM dan passeer je een straatnaambordje met 2 wegnamen.De VAMweg (pijl links) en de Wijsterseweg (pijl rechts). Dit bord staat enigzins aan de rechterkant van de voormalige toegangspoort van kamp Stuifzand. Aan de asfaltering van de weg kun je ook zien waar de riolering is weggehaald en die lag midden onder de poort.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: