Voorbereiding veldwerk Wyldemerck

Na de zomerstop gingen we 3 September aan de slag bij het Moluks Historisch Museum. De bevindingen van de veldverkenning in juni werden besproken. Het was duidelijk dat het terugvinden van de barakken niet eenvoudig was vanwege de begroeiing. Het kamp dat relatief veel open plekken had was dichtgegroeid en sommige paden waren verdwenen of verlegd. Nu moesten we gaan beslissen wat we tijdens het veldwerk op 24 en 25 september gaan doen. Als je mee wilt doen kun je je nog aanmelden via wyldemerck@gmail.com.

Iedereen was het er over eens dat het mooi zou zijn om de oude paden weer in ere te herstellen zodat je je makkelijker kunt oriënteren in het bos. Hier hoeven we echter geen uitgebreid onderzoek voor te doen. Aan de hand van oude kaarten is dit goed te doen. Zelfs de maat van de wegen is aangegeven.

Kaart van Moluks kamp Wyldemerck waarbij de wegen met hun breedte zijn aangeven.
Kaart van kamp Wyldemerck waarbij de wegen met hun breedte zijn aangeven. Met dank aan Ghani vd Bergh.

Voor de meeste deelnemers was de eigen woonbarak de belangrijkste plek in het kamp. Ook omdat men nog kind was en vaak niet ver van de barak mocht spelen. En hier heeft iedereen dus de meeste herinneringen aan. Het zou echter moeilijk zijn om te kiezen welke woonbarak we verder zouden onderzoeken want dat zijn er simpelweg teveel. Maar omdat duidelijk was geworden dat het terugvinden van de lokatie van de barakken niet zo eenvoudig is, werd besloten dat het goed zou zijn als ze wel gelokaliseerd en ingemeten worden door de veldtechnici van de Rijksuniversiteit Groningen die aangeboden hebben om het veldwerk te ondersteunen. Maar we gaan ze niet verder onderzoeken.

Uiteindelijk werd door de deelnemers besloten dat voor het verhaal van het kamp de gedeelde geschiedenis belangrijk is en daarom de gebouwen die door iedereen bezocht werden verder onderzocht worden. Op nummer 1 staat natuurlijk de moskee met de minaret, die het kamp uniek maken. De lokatie is in juni al teruggevonden (kijk hier de video), nu willen we vaststellen of er nog bouwmaterialen terug te vinden zijn en de exacte afmetingen bepaald kunnen worden.

De moskee met minaret in Molukse kamp Wyldemerck. Foto Moluks Historisch Museum D0002.
De moskee met minaret in kamp Wyldemerck. Foto Moluks Historisch Museum D0002.


Als tweede plek willen we het badhuis onderzoeken. Dit is de plek waar de moeders veel tijd doorbrachten omdat hier de was werd gedaan. Het belang van de moeders voor het draaiende houden van de kinderrijke gezinnen was groot en zij werkten daar hard aan. In het badhuis waren ook 8 douches die vooral door de mannen en wat oudere jongens werden gebruikt. Dit gebouw had de meeste harde infrastructuur zoals riolering, wasbakken en stenen scheidingsmuurtjes, en we willen kijken of daar nog wat van terug te vinden is.

Daar vlak bij lag de school en kantine barak. Die willen we ook graag onderzoeken omdat iedereen hier kwam, vooral in het begin toen hier het eten gehaald moest worden. En later de kinderen die naar school gingen. Later werd er ook nog een kleuterschooltje gemaakt van een kleine barak. Als de tijd en de middelen het toestaan gaan we daar ook naar kijken.

Al met al was het fijn om elkaar weer te zien na de vakantiestop. En we hebben meteen weer veel werk voor de boeg. We hebben er zin in om met zijn allen naar Wyldemerck te gaan en samen met anderen dit stukje geschiedenis weer tot leven te brengen. Op zondag 25 september houden we een open dag en is iedereen welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: