Het ene woonoord is het andere niet en weinigen zagen er zo chique uit als Elzenpasch. Een landhuis in een parkomgeving in Tiel. Het klinkt echter mooier dan het is. Ook al zag het er aan de buitenkant nog statig uit, tegen de tijd dat de Molukse bewoners kwamen was de villa al verwaarloosd. In 1930 was de laatste bewoonster Anna Meijer overleden en kwam de villa leeg te staan.

De Molukse bewoners kwamen in mei 1951 en zouden er tot september 1961 blijven. In een interview voor de nieuwsbrief van het Moluks Historisch Museum in 2017 verteld Sara de Weerd-Walakutty hoe zij als kind met haar familie in de villa woonde. Ze kwamen met het gezin uit Graetheide bij Geleen. Het was een klein kamp qua aantal inwoners, met veertien gezinnen. Vier gezinnen woonde in een barak achter de villa. De beheerder Lohmüller woonde in een andere barak. Het gezin van Sara woonde achter in de villa. Hier moeten we ons geen luxe bij voorstellen want ze woonden in een kleine kamer, waarbij de kinderen bij de ouders in bed sliepen. Alleen de oudste dochter had een eigen bed. De gezinnen deelde drie toiletten en twee douches. En de keukens waren in een barak er werd dus niet in het landhuis gekookt. In totaal woonden er 10 gezinnen in de villa. Daarnaast werd de ruimte achter de woonbarak gebruikt om groente te verbouwen en kippen te houden. Ondanks de armoedige omstandigheden binnen konden de kinderen heerlijk buiten spelen. Ze hadden een parkachtige omgeving met een vijver, waar in de winter op geschaatst kon worden. Er kwamen wel kinderen uit de buurt spelen maar over het algemeen kwamen er weinig Nederlanders op het landgoed, behalve de bakker. Hans Vink (volgens de website van Een vergeten dorp Drumpt) die in de buurt opgroeide kon zich nog herinneren dat er Molukse kinderen op de kleuterschool zaten en hij af en toe op Elzenpasch buiten speelde.

In 1967 brandde de villa af. Een deel van het parklandschap met de vijver is echter nog steeds aanwezig. Het bij de plek staande bordje levert weinig informatie op, de legenda zegt over de plaats van de villa: kort gras. Dat hadden we zelf ook al gezien. Het park ligt achter de hoek van de Burgemeester Meslaan en de Groenendaallaan.

Ondertussen is er een duidelijk herinneringsbord geplaatst aan de Burgemeester Meslaan bij het weggetje naar het park. Hier wordt wel kort de geschiedenis van de Molukse bewoning verteld. In Tiel wordt de herinnering aan het woonoord warm gehouden.