Noordwelle, een klein woonoord in een klein dorp.

Vaak heb ik al geschreven over hoe moeilijk het is om de exacte lokatie van woonoorden te bepalen vanwege een tekort aan informatie. Soms heb je ook teveel informatie en lijkt het alsof men over verschillende plekken praat. Dit is het geval met het woonoord Noordwelle. In het boek Molukkers in Zeeland werd vermeld dat het woonoord achter de boerderij van de familie Moermond aan de Dorpsring lag. Op een andere plaats had ik gelezen dat het kamp nu een speeltuintje is en Mevr. Annemarie Priemis had het over de Smidseweg. Via online zoeken kwam ik de zoon van de familie Moermond tegen en ik besloot hem op te bellen. Gelukkig kon hij het goed uitleggen en wat bleek alle drie de aanwijzingen waren juist. Het weiland achter de boerderij liep namelijk door tot de Smidseweg en het is later een speeltuintje geworden.

De rode cirkel is de lokatie van het woonoord, linksboven is de boerderij van Moermond te zien.

Meneer Moermond was zelf nog een klein kind toen het kamp in gebruik was, maar zijn wat oudere zus zat met Molukse kinderen in de klas. Zij had ook een Moluks vriendinnetje: Mientje. Zij bleven enige tijd contact houden nadat het kamp werd opgeheven. Noordwelle was een klein kamp en de bewoners waren met de Goya naar Nederland gekomen. Er stonden drie barakken in een U-vorm. Dit kamp was maar kort in gebruik van juni 1951 tot september 1952. Voor de kinderen was dit toch een heel schooljaar. De bewoners hadden graag willen blijven, maar de Dienst Uitvoerende Werken wilde het kamp terug. De meeste zagen op tegen de verhuizing naar het veel grootschaliger Schattenberg. Daarnaast lag Schattenberg ver buiten de bewoonde wereld terwijl men hier bij de dorpskern had gewoond. Wat men niet had kunnen voorzien was dat het kamp in Noordwelle een paar maanden later bij de watersnoodramp vernietigd zou worden. Dus een geluk bij een ongeluk dat men verhuisd was.

Het speeltuintje op de lokatie van het woonoord.

Het dorp Noordwelle is pittoreske met oude huisjes rond een kerk en er zijn vele bordjes die informatie geven over de bezienswaardigheden. Ik geef toe het speeltuintje is niet een echte bezienswaardigheid, maar een klein bordje om te herinneren aan de Molukse geschiedenis zou wat mij betreft hier op zijn plaats zijn.

Eén opmerking over 'Noordwelle, een klein woonoord in een klein dorp.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: