De schoorstenen van Genapium en de bomen van Almere

De schoorstenen

Onze lezers helpen elke keer weer om het beeld van de Molukse woonoorden completer te maken. In de blog over de maquettes van Genapium  viel mij het ontbreken van schoorstenen op bij de gebouwen uit de tweede fase. Ik vroeg mij af of dit artistieke vrijheid was geweest. En nu weten we dat dit inderdaad zo is.

Mevrouw Tomasila-Snell stuurde ons foto’s van de barakken van Genapium in de tweede fase waarop de schoorstenen duidelijk te zien zijn.

Gennep 2e kamp .
De schoorstenen steken af tegen de lucht in het midden van de foto (foto Mevr. J. Tomasila-Snell)

Het ziet er op de foto ook net zo schoon en strak uit als op de maquette.

Gennep 2e kamp
Nog een blik op de schoorstenen (foto Mevr. J. Tomasila-Snell)

Dat de schoorstenen ver uit elkaar staan geeft aan dat de ruimtes per gezin een wat ruimer karakter hadden. Ook is duidelijk te zien dat de ramen veel groter zijn geworden. Wat het licht in de huizen zeker ten goede is gekomen.

De bomen

Het belang van foto’s uit de tijd van de bewoning is een belangrijke bron van kennis. Vooral omdat niet alleen de meeste woonoorden zijn verdwenen, maar ook de omgeving waarin zij stonden veranderd is. Mevrouw Tomasila-Snel was namelijk zo aardig om ook nog twee foto’s van kamp Almere bij te voegen.

Tijdens mijn bezoek was de plek waar het kamp lag een bos. Ik wist natuurlijk wel dat er toen minder bomen waren, maar was toch nog verbaasd toen ik de foto’s zag. Volgens de topografische kaart van toen ligt het kamp ook in het bos (zie blog over kamp Almere). Aan de hand van de foto van de centrale plaats zou je echter gemakkelijk kunnen denken dat het kamp in een weiland heeft gelegen.

Plein Almere
Centrale plaats woonoord Almere (foto Mevr. J. Tomasila-Snell).

Rechts achter op de foto zijn wel wat bomen en struiken te zien, maar het lijkt meer op bossage dan bos. De geplaveide plaats zorgt ervoor dat het beeld van natuur ver weg is. Dus ook al lag het kamp buiten de bebouwde kom op een afgelegen plek omgeven door bos en hei, in het kamp was de natuur zorgvuldig buiten de poort gehouden.

Je zou willen dat je als archeoloog ook de geur van een plek kon vinden. Want misschien rook het in het kamp naast de rook van de kachels ook wel naar heidebloemen of een frisse boslucht. En zag je in het kamp de natuur niet, maar rook je het wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: