Wyldemerck: Samen zoeken naar barakken in de bossen

Het is even stil geweest op deze blog. Nadat er vorig jaar bijna elke week een nieuw woonoord besproken werd dat door velen werd gelezen, is er sinds half november weinig verschenen. Dit is niet omdat we klaar zijn met het onderzoek. We zijn heel druk bezig geweest op de achtergrond met het voorbereiden van een nieuw project, ‘Wyldemerck: Samen zoeken naar barakken in de bossen’. De eigenaar van het terrein, Staatsbosbeheer, heeft ons gevraagd een plan te schrijven om samen met de oud-bewoners en hun familie, en omwonende het verhaal van Wyldemerck meer in beeld te laten komen.

Archeologische resten in het Molukse woonoord Wyldemerck.
Archeologische resten in het woonoord Wyldemerck.

Dit wordt het eerste grote participatieve archeologisch onderzoek naar een Moluks woonoord. Wat houdt dit nu in? In samenwerking met het Moluks Historisch Museum gaan we een flink aantal bijeenkomsten organiseren. Daarbij nodigen we oud-bewoners, kinderen en kleinkinderen, maar ook andere belangstellende uit om samen hedendaags archeologisch onderzoek te doen naar het woonoord Wyldemerck. In dit project willen we niet dat de archeoloog alleen bepaald wat er onderzocht wordt, maar gaan we dat samen met de deelnemers bepalen.

Maar waar moet je nu aan denken bij hedendaags archeologisch onderzoek. De mensen die deze blog volgen hebben hier misschien al een beeld bij. Veel mensen denken echter bij archeologie aan opgraven en dat is zeker een deel van het vak maar het is eigenlijk ondergeschikt aan het uiteindelijke doel. Archeologie bestudeerd de relatie tussen mens en materiële cultuur (dingen en de omgeving). Dit hoeft dus niet over het verre verleden te gaan en betreft de tijd waar mensen nog directe herinneringen aan hebben. En dat laatste is precies waarom het belangrijk is om nu het onderzoek te doen. Want de oud-bewoners hebben nog directe herinneringen en kunnen ons nu nog van alles vertellen.

De bijeenkomsten vinden plaats bij het Moluks Historisch Museum op het Sophiahof in Den Haag en in het woonoord Wyldemerck zelf. Op de bijeenkomsten in Den Haag wordt samen bepaald wat we gaan onderzoeken en hoe, hier vinden voorbereidingen, analyses, uitwerking en presentaties plaats. In Wyldemerck gaan we kijken welke sporen er nog terug te vinden zijn.

Een achtergebleven pan in het Molukse woonoord Wyldemerck.
Een achtergebleven pan in het woonoord Wyldemerck.

Het mooiste is als je alle bijeenkomsten kunt bijwonen, maar we begrijpen het als een deelnemer eens niet kan. We willen dat iedereen die interesse heeft mee kan doen dit geldt ook voor mensen met een fysieke beperking. Voorrang gaat naar de oud-bewoners en hun familie, maar ook andere zoals omwonenden, zijn zeker welkom. We willen ook vooral Molukse jongeren vragen mee te doen. Want we hopen dat het niet bij dit ene woonoord blijft en dat iedereen meekrijgt hoe archeologisch onderzoek kan helpen om de eigen geschiedenis te begrijpen en dat men na het project zelf aan de slag kan.

Op onze startpagina staat meer over het project. Als je interesse hebt om mee te doen laat het ons dan weten via de mail op wyldemerck@gmail.com of reageer onder aan deze blog.


Edit: ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft inmiddels over ons project getweet!

2 gedachten over “Wyldemerck: Samen zoeken naar barakken in de bossen

  1. Goedemorgen, mijn man Abdul Karim Lessy, heeft zijn jeugd doorgebracht in het kamp Wyldemerck bij Balk. Karim heeft een boekje, Anak Kamp, uitgebracht over zijn herinneringen uit de Ambonese kindertijd in het kamp. Naar aanleiding van een tentoonstelling, georganiseerd door werkgroep Wyldemerck uit Balk, werd hij door hun benaderd, nadat ze zijn blog hadden gevonden en gelezen. Hij is te bereiken via e-mailadres: karimlessy@gmail.com

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: