Kerst in de woonoorden

In december 1951 hadden vele Molukkers gedacht dat zij al op de boot naar huis zouden zitten, maar dit zou hun eerste kerst in Nederland worden. Het Rode Kruis zorgde er voor dat in elk woonoord kerstverlichting, versiering voor in de boom, wat pakjes met lekkers en voor kinderen onder de 6 jaar een bol wol (50 gram) werden bezorgd. Van dat laatste zullen de moeders wel iets kleins gemaakt hebben. In de beginjaren waren er meer verenigingen die pakketten naar de families in de woonoorden stuurden of specifiek naar de langdurige zieken in ziekenhuizen en sanatoriums. Gemiddeld waren er wel 200 zieken per jaar die op deze manier iets ontvingen met kerst.
Wat kerst echter speciaal maakte was niet zozeer de kado’s van buiten, ook al waren die welkom, maar wat men er zelf van maakte.
Ik heb nu aardig wat gelezen over woonoorden en als mensen gevraagd worden naar hun beste herinneringen wordt na het buiten spelen, kerst veelvuldig genoemd. Het was een tijd van lekkernijen die men met elkaar deelde en vaak ook van kerstspelen, naast natuurlijk de gezamenlijke kerkdienst. Het is ook de tijd van foto’s nemen iets wat in die tijd meestal bij speciale gelegenheden werd gedaan. Hieronder een selectie van foto’s die ik tegenkwam op de website van het Moluks Historisch Museum.

Laat ik beginnen met mijn favoriet, kerstspel door de kinderen in woonoord Voorst te Teuge. Alle emoties die met zo’n gebeurtenis samenvallen zijn op de gezichtjes te zien. Sommige kijken beduusd door alle aandacht, andere staan zelfverzekerd en weten wat ze gaan doen, een ander heeft zijn aandacht bij iets heel anders of kijkt aandachtig naar het brandende kaarsje dat ze vast mogen houden. Je ziet ze niet op de foto, maar je kunt je voorstellen dat de moeders in de zaal trots kijken naar de kinderen in de pakjes die ze zelf genaaid hebben.

Kerstspel in woonoord Voorst te Teuge 20 December 1956 (MHM F 90.0957).
Kerstspel in woonoord Voorst te Teuge 20 December 1956 (MHM: F 90.0957).

Kerstspelen vonden in vele woonoorden plaats en varieerden van eenvoudige kostuums tot complete decors, kleine groepjes tot enorme casts. De aandacht voor het spel is er echter altijd en het duidelijke plezier waarmee men speelt.

Kerstspel in woonoord De Kemp in 1954 (MHM FF 15001).
Kerstspel in woonoord De Kemp in 1954 (MHM: FF 15001).

Ook Drie Koningen werd niet overgeslagen zoals hier in Klein Baal waar men meerdere uitgebreide decors hadden.

Drie Koningen spel uitgevoerd op 5 januari 1958 in woonoord Klein Baal (MHM: F95.2846).
Drie Koningen spel uitgevoerd op 5 januari 1958 in woonoord Klein Baal (MHM: F95.2846).

Kerst is de tijd van de familie en er zijn dan ook menige familie foto te vinden.

De familie Hehanussa samen met de kinderen van de familie Izaack in woonoord Maashaven begin jaren 50 (MHM: FF13360).
De familie Hehanussa samen met de kinderen van de familie Izaack in woonoord Maashaven begin jaren 50 (MHM: FF13360).

Mijn zwak gaat uit naar het kleine boompje in de volgende foto. Het gaat om het idee niet om de grootte.

Mevr. Jo Unaola en Lena Hallatu in Barak 9 in het woonoord Voorst te Teuge (MHM: F 93.1174).
Mevr. Jo Unaola en Lena Hallatu in Barak 9 in het woonoord Voorst te Teuge (MHM: F 93.1174).

Soms straalt de trots af van de persoon voor de boom. Er staat één vrouw op de foto, maar de glazen op tafel duiden op een groter gezelschap. Men is klaar voor een gezellige tijd.

Kerst in woonoord Kruiningen 1 (MHM: FF 12060).
Kerst in woonoord Kruiningen 1 (MHM: FF 12060).

En natuurlijk kan samen zingen niet ontbreken met kerst.

Kerstkoor in woonoord Vossenbosch in 1958 (MHM: FPE 0089).
Kerstkoor in woonoord Vossenbosch in 1958 (MHM: FPE 0089).

Kerst in de woonoorden moet een bijzonder moment zijn geweest. De eerste echte kou trekt in de barakken, maar samen proberen ze het beste er van te maken in de donkerste dagen van het jaar. Het verschil in daglicht met de aankomst moet voor velen een nieuwe ervaring zijn geweest die je juist rond kerst het meeste voelt. Door de goede herinneringen die men samen maakte werd kerst voor velen echter een mooi moment in het woonoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: