Moluks Erfgoed. Diversiteit en archeologie op de Reuvensdagen

In november presenteerden marjolijn kok en jobbe wijnen met een videobijdrage het project Moluks Erfgoed op de Reuvensdagen, het nationale archeologiecongres tijden de ‘Enabling Archeologie’ sessie over diversiteit e inclusiviteit in de Nederlandse archeologie. Uiteraard digitaal dit jaar, in deze Covid-19 pandemie. Hier de bijbehorende video.

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

5 gedachten over “Moluks Erfgoed. Diversiteit en archeologie op de Reuvensdagen

  1. Hoi.
    Ik ben opgegroeid in Norg en in Assen naar de mavo en havo gegaan. In die tijd waren Molukkers voor mij vooral een groep waarmee je vooral geen ruzie mee moest krijgen. Want dan had je echt een probleem.

    Later ben ik mij steeds meer gaan interesseren in het verhaal achter de mensen. Ik vind het ook erg goed dat er aandacht komt voor die geschiedenis van ons allemaal. We zijn in NL namelijk er goed in het uitwissen van sporen uit het verleden terwijl dit, naar mijn mening, blijvend in ons geheugen moet blijven. Ook fysiek als sporen in het land.

    Groeten Jesse

    Like

  2. Ha Jobbe,
    Interessante presentatie!

    Raakt aan de vraag welk mandaat de deskundige heeft om uitspraken te doen en beslissingen te nemen.
    Ik merk intern nog weinig twijfel over de positie van wetenschappelijke kennis.

    (en goede video! Compliment)

    Groet,
    Arjen

    Like

    1. Beste Arjen, dank voor je bericht!
      Ja, ik zou het zo verwoorden als dat er nog steeds een verwarring leeft tussen (academische) kennisvergaring en erfgoed, zeker bij archeologen. Als je die twee door elkaar haalt, of niet door hebt dat wetenschappelijk onderzoek naar erfgoed een politieke dimensie heeft, dan sla je de plank mis. Archeologen praten graag over kennis. Ik vraag dan altijd: ‘Kennis waartoe?’ Wat wil je met kennis bereiken? en -belangrijk achter de video!- wat bereik je als je die kennis NIET verzameld. Dat is wat er nu gebeurt met moluks erfgoed, er is nog weinig aandacht voor die sporen, dus helpen we als archeologen (misschien) om het Molukse verleden in Nederland te vergeten. Ik vind dat we als specialisten heel bewust moeten zijn dat onze keuzes echt invloed hebben op Molukkers en de kansen die zij hebben om later nog iets met het erfgoed te kunnen doen. Weg is weg.

      Jobbe

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: