Archeologie in Woonoord Lunetten?

7698Morgen start er een opgraving in het voormalig concentratiekamp Vught. We gaan op zoek naar de spoorlijn die in de Duitse tijd door het kamp liep en in 1948 is gesloopt. Het is een archeologische opgraving speciaal bedoeld voor het publiek.Wie er meer over wil weten kan terecht op de websites van het Nationaal Monument Kamp Vught en het Noordbrabants Museum.

We gaan op zoek naar de spoorlijn, maar Kamp Vught is natuurlijk ook Woonoord Lunetten, een van de laatste nog bestaande woonoorden. Hoewel de opgraving op zoek gaat naar de spoorlijn en die al was verdwenen vóór de Molukkers in Lunetten kwamen, houden we onze ogen natuurlijk wel open voor alle archeologische sporen, ook de Molukse.

De opgraving is op het terrein van het Nationaal Monument Kamp Vught en loopt 1 – 5 maart. De gang van zaken is te volgen via de website van het Nationaal monument Kamp Vught: http://www.nmkampvught.nl/opgegraven-strijd/ . Er is ook een live webcam van de werkzaamheden te zien.

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

Eén opmerking over 'Archeologie in Woonoord Lunetten?'

  1. Ik voel me verplicht hier nu ook een update te geven over hoe de opgraving is gegaan. Nou, om het simpel te zeggen, van (mogelijke) archeologie van de Molukse bewoning was op die plek nauwelijks sprake. In de voorbereiding werd al duidelijk dat de Molukse gemeenschap nooit op die plek heeft gewoond: de industrieterreinen waren als afgebroken. De zorg die Martijn Eickhoff (NIOD) vooraf uitte “jullie gaan toch niet door de (Molukse) lagen heen graven, op zoek naar de Tweede Wereldoorlog” was niet nodig. De bovenste laag was grotendeels recent verstoord (zie http://www.nmkampvught.nl/opgegraven-strijd/). In die zin was het bijzonder dat er toch redelijk wat uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden.https://www.youtube.com/watch?v=5-38gBGAisQ

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: