Wyldemerck heeft de Grote Archeologie Prijs Gewonnen.

Met trots kunnen we vertellen dat het project Wyldemerck de Grote Archeologieprijs heeft gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door Stichting Archeologie en Publiek. Het project had ongeveer 1750 stemmen behaald en heeft daarmee de andere drie genomineerden verslagen. We danken iedereen die op ons gestemd heeft. Alle deelnemers hebben vrienden en kennissen overgehaald om te stemmen, en daarnaast hebben Staatsbosbeheer en ook het Moluks Historisch Museum hier een grote bijdrage aan geleverd. We willen vooral Huib Akihary bedanken, want we denken dat hij echt heel veel mensen heeft gevraagd .

Campagne voor stemmen op project Wyldemerck bij het Moluks Historisch Museum tijdens de museumnacht in Den Haag. (Foto Huib Akihary)
Campagne voor stemmen op het project Wyldemerck bij het Moluks Historisch Museum tijdens de museumnacht in Den Haag. (Foto Huib Akihary)

Het was een lange middag met eerst lezingen over toegankelijkheid in de archeologie. Wij zaten natuurlijk allemaal vol spanning te wachten tot het moment dat we – helemaal aan het eind van de middag – een korte presentatie mochten geven. Wij gaven de aftrap en lieten een video van het afgelopen opgravingsweekend (zie hieronder). Daarna vertelde Shima, Aboe en Wijlfries over hun ervaring in het project.

De video voor de SAP prijsuitreiking.
Aboe Marasabessy vraagt in het dankwoord om aan de eerste generatie van Moluks woonoord Wyldemerck te denken die zoveel doorstaan hebben. (Foto Aziz Saeboe)
Aboe Marasabessy vraagt in het dankwoord om aan de eerste generatie te denken die zoveel doorstaan hebben. (Foto Aziz Saeboe)

Na ons gaven de andere projecten hun presentatie. Vervolgens werd na het voorlezen van het korte juryrapport, het winnende project onthuld en meteen werd er door ons luid gejuicht. We hadden er op gehoopt maar het niet verwacht omdat de andere project ook goed waren. Er werd hier en daar een traantje weggepinkt. Een van de andere genomineerde verwoordde het mooi, hij zei: Wij hebben een leuk project wat belangrijk is voor Ermelo, maar jullie hebben een project wat urgent is voor iedereen.

Wijlfries Saeboe houdt het beeldje van de Grote Archeologie Prijs omhoog, terwijl Shima Pattisuhasiwa de oorkonde bekijkt. (Foto Jobbe Wijnen)
Wijlfries Saeboe houdt het beeldje van de Grote Archeologie Prijs omhoog, terwijl Shima Pattisuhasiwa de oorkonde bekijkt. (Foto Jobbe Wijnen)

De prijs bestaat uit bloemen, snoep, een beeldje, een oorkonde en er wordt een artikel geschreven in het Archeologie Magazine. Dit laatste zorgt ervoor dat het project meer bekendheid krijgt binnen de Nederlandse archeologie en het Molukse erfgoed echt op de kaart staat. Zoals Aboe zei: “Het gaat om erkenning”.

Henk-Jan van der Veen, boswachter publiek van Staatsbosbeheer Zuidwest Friesland was aanwezig namens zijn organisatie. Toen Staatsbosbeheer het project initieerde hadden ze niet gedacht dat het zoveel impact zou hebben. Dat hebben we toch even met zijn allen voor elkaar gekregen.

2 gedachten over “Wyldemerck heeft de Grote Archeologie Prijs Gewonnen.

 1. GEFELICITEERD!

  Ex-bewoners die elkaar graven naar hun verleden, letterlijk graven. Begrijpen, accepteren, verwerken. En fantastische aanpak met mooie resultaten uit de grond.

  Mvg: John.

  <

  div dir=”ltr”>

  <

  blockquote type=”cite”>

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: