Veldfotos maken

Tijdens de excursie gaan we in het bos ‘veldfotos’ maken van de sporen die we vinden. Sporen zijn in dit geval de resten van barakken…maar stel je geen gouden bergen voor, vaak is dit (zeker in het begin) heel lastig om te zien en vaak zie je helemaal geen ‘spoor’ van de barak zelf maar alleen een rare hoop zand op de plek waar de barak eens stond… en verder helemaal niets! Hoe dan ook, dan is die hoop zand je spoor en maak je daar een foto van. Maar hoe doe je dat op een archeologische manier?

Let op, morgen 3 juni is de laatste dag om je aan te melden voor de excursie naar Wyldemerck van 11 juni. Mail ons snel.

Hoe maak je een goede veldfoto?

Er zijn voor de veldinspectie twee soorten foto’s: overzichtsfotos en detailfoto’s. 

Hoe maak je een overzichtsfoto?

  • Steek de jalon (rood-witte stok) als maatstok in de grond midden in de plek, of leg hem op de grond zodat hij in de lengte zichtbaar is op de foto (zie afbeelding, nr 1).
  • Leg ook het papier met het spoornummer van je plek zo neer dat het goed te lezen is op de foto, of laat iemand dit kaartje vasthouden terwijl hij/zij zelf op de plek staat (nr 2). Het spoornummer delen wij je uit.
  • Bepaal met je kompas waar het noorden is en leg je noordpijl-bordje zo neer dat de pijl ook ECHT naar het noorden wijst en op de foto goed zichtbaar is (nr 3).
  • Maak een foto, of twee uit elke een net andere hoek.  
  • De kunst is dat zo te doen dat je het spoor (bijna) helemaal goed kan zien met een beetje van de omgeving, maar niet te dichtbij of te veraf.
  • Administratie: schrijf in je boekje hoeveel en welke foto’s je gemaakt hebt bij je spoor. 
  • Maak daarna een foto zonder de jalon en kaartje en pijl voor eventuele publicatie of tentoonstelling (de piket laat je gewoon staan, die is om de barak later makkelijker terug te vinden).

Hoe maak je een detailfoto?

  • Detailfoto’s maak je op dezelfde manier, maar nu is het overzicht van het spoor in de omgeving minder belangrijk. Maak je foto’s van details die je belangrijk lijken, bijvoorbeeld van een paar stenen die je ziet liggen bij je spoor, een stuk muur, greppel, of vondsten (zonder ze eerste te verplaatsen!)
  • Als je kleine sporen of details fotografeert, dan is de jalon te groot als maatstokje. Gebruik dan je pen.

Detailfoto’s zijn niet altijd nodig. Maak ze waar zinnig, maar niet teveel. De overzichtsfoto’s zijn veel belangrijker. Hierop kunnen we zien hoe de ‘barak’ of spoor er bij ligt in het bos.

Voorbeeldtekening van een overzichtsfoto van het monument in Wyldemerck.
Belangrijkste: het hele monument staat er op, maar toch is de foto dichtbij genoeg om het spoor goed te zien. Zorg dat de hulpmiddelen (1,2,3) goed te zien zijn op de foto en dat de noordpijl inderdaad naar het noorden wijst.

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: