Zelf het kamp zoeken op de AHN

Zaterdag 11 juni gaan we naar Balk om via een ‘veldinspectie’ een eerste blik te werpen op wat er nog van het kamp Wyldemerck te vinden is. Wil je alvast een indruk, dan kun je nu als voorbereiding ook al zelf aan de slag met onderzoek in het Actueel Hoogstebestand.

Vergeet je niet uiterlijk 3 juni op te geven voor de excursie door een mailtje te sturen!

Het Actueel Hoogtebestand Nederland

Bij een veldinspectie gaan we op de eerste plaats in het veld kijken wat er nog te zien is van het kamp. Het gaat vaak om subtiele sporen, die je moet leren herkennen. Soms zie je hier en daar nog een steen, of een ondiepe greppel, maar als je dan beter kijkt, met de kaart in je hand, zie je ineens de lijnen en contouren van een hele barak. Het vraagt enige oefening vóór je in het veld snapt waar je naar kijkt. Dit gaan we in het veld oefenen.

Omdat de sporen zo subtiel zijn, kan het helpen is om vooraf al goed te kijken naar de hoogtekaart van Wyldemerck. Dit kan op de website www.ahn.nl. Dit hoef je niet per se te doen als voorbereiding voor de excursie, het is wat technisch, maar we willen het graag als tip meegeven voor de mensen die het leuk vinden. Het geeft een indruk van waar je in het bos naar kan zoeken.

“Dit hoef je niet per se te doen, het is voor de mensen die het leuk vinden.

Op de nieuwste hoogtekaarten (AHN3 en AHN4) kun je tegenwoordig de kleinste verschillen in hoogte zien en de bomen worden door de techniek weggefilterd. Hoewel het fundament van een barak soms maar 20-30 boven het maaiveld uitsteekt, kunt je ze daardoor soms gewoon zien liggen op de kaart! …en pas op, het is erg verslavend! 🙂

Hoe werkt de AHN website?

Ga naar de website www.ahn.nl, en klik op het icoon ‘AHN viewer’ (zie figuur).

Ga naar de website www.ahn.nl, en klik op het icoon ‘AHN viewer’

Je komt nu in een scherm waar je de kaarten kan bekijken. Als je liefst full screen kijk, klik dan op ‘Alternatief: https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/‘.

Nu moet je nog een paar dingen instellen.

  1. Eerst moet je Kamp Wyldemerck opzoeken. Vul in de zoekbalk links bovenin het scherm (zie figuur) op ‘Balk’. Als je het dorp ziet, volg dan de ‘N359 Südergoawei’ tot de weg een grote bocht maakt. Hier vindt je kamp Wyldemerck
  2. Nu moet je nog de juiste kaartlaag instellen. Dat doet je door rechts op het icoon met de ‘laagjes’ te klikken (zie figuur onder). Selecteer de laag AHN3 DTM Hillshade (zie figuur). Deze laag kijkt door de bladeren van het bos heen en laat alle details, zoals sloten, hopen zand en fundamenten, in reliëf zien.
  3. Je ziet nu een grijze kaart als in de figuur hieronder. Je kunt de belangrijkste paden al zien liggen en vergelijken met de kaart uit je documentatiemap. LET OP: de kaart in de map is op zijn kop getekend! Draai de kaart om, om te vergelijken met de AHN zodat de noordpijl naar boven wijst.
  4. Je kunt de kaart slepen met de muis en in- en uitzoomen met je muiswieltje. De ondergrond in het bos wordt in reliëf weergegeven. De blusvijver zie je bijvoorbeeld duidelijk als een soort kuil, het monument met de steen is een dikke bult. Nu kun je op zoek naar alle sporen. Probeer barak A maar eens te vinden, deze barak is van alle barakken het duidelijkst te zien.
  5. Veel plezier!
  6. Extra tip: zoek ook eens een ander Moluks woonoord op. 😉
1. Eerst moet je Kamp Wyldemerck opzoeken. Zoek op ‘Balk’ in het zoekvenster.
Hier ligt Kamp Wyldemerck, in het geelgroen gekleurde bos ten zuiden van Balk langs de N359.
2. De juiste laag stel je in door op dit icoon te klikken. Selecteer AHN3 DTM Hillshade
Selecteer AHN3 DTM Hillshade
Nu zie je dit beeld. Je kunt de belangrijkste paden al zien liggen en vergelijken met de kaart uit je documentatie. Je kunt de kaart slepen met de muis en in- en uitzoomen met je muiswieltje. De ondergrond in het bos wordt in reliëf weergegeven. De blusvijver zie je bijvoorbeeld duidelijk als een soort kuil, het monument met de steen is een dikke bult. Nu kun je op zoek naar alle sporen.
Dit is een andere weergave (laag AHN3 DTM blauw groen oranje. Wel mooi om te zien, maar in de ‘hillshade’ herken je meestal meer.)

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: