Eerste sporen van het Kamp Wyldemerck gevonden!

Gisteren gingen marjolijn en jobbe als voorbereiding voor het project op pad om sporen te verzamelen van kamp Wyldemerck. We werden hartelijk ontvangen in Ridderkerk door Soer en Ghani van den Bergh, die ook oud bewoner Achmad Rolobessy had uitgenodigd.

Na heerlijke koffie en thee met gebakjes togen we naar de maquette die Ghani heeft gemaakt. Achmad vertelde bij elke barak waar die voor werd gebruikt en natuurlijk waar hij zelf woonde, in barak B (zie foto).

De eerste sporen en verhalen van het kamp zijn gevonden!

Achmad vertelde ook over waar hij als kind speelde, waar de schoolbarak was en over dat de moeders in het kamp gingen vissen in de vaart achter het kamp. Gevangen voorntjes hingen te drogen in de zon. Daarna kwam Ghani aan met een grote steen. Die steen was door de ontwerper van het monument in Wyldemerck gebruikt als voorbeeld van hoe het echte monument er uit zou zien. Kortom, de eerste sporen en verhalen van het kamp zijn dus gevonden!

Wat we bedoelen met sporen zoeken?

En dat is wel goed om uit te leggen. Mensen vragen ons wel eens: “Sporen zoeken van kamp Wyldmerck? Gaan we dan de hele dag met een schep door het bos sjouwen helemaal in Friesland?” Nee dat zeker niet alleen, al hopen we dat in de zomer wel ook te gaan doen. Het woord ‘sporen’ staat in dit project voor alles wat het kamp te maken heeft. Ook de spulletje die mensen thuis nog hebben – zoals potten en pannen uit de keuken – maar zeker ook de verhalen. Dat Achmed ons zijn verhaal vertelde over vissende moeders bij de vaart, dat is ook een spoor van Kamp Wyldemerck.

We hopen dat heel veel mensen hun verhaal aan ons willen vertellen. Heeft u een verhaal, meldt u dan aan via het formulier op de voorpagina. Wij plaatsen zoveel mogelijk op de website hier en denken na over hoe we het na het project gebundeld aan Staatsbosbeheer kunnen meegeven. Ook bent u van harte welkom op de bijeenkomsten in het Sophiahof en de excursies naar Wyldemerck.

Spoor nr 2: de steen die als voorbeeld diende voor het monument.

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: