Wite Pael: een monument met een bankje.

Inleiding

Vorige week had ik een korte vakantie in het noorden van Nederland en dat is natuurlijk een uitgelezen kans om enkele kampen te bezoeken. In totaal heb ik samen met mijn vrouw line alle kampen in Friesland en Drente bezocht. In deze en de volgende blogs zal ik de individuele kampen bespreken.

Wite Pael monument en een PEN-huisje

IMG_4857
Het monument en het bijbehorende bankje.

Wite Pael ligt midden in het weidse landschap van Friesland. Je moet op de kaart weten waar je heen rijdt want het ligt ver buiten de bebouwde kom. En het monument rijd je zo voorbij. Op het monument staat in jaartallen de geschiedenis van het kamp. 1940-1941 werklozenkamp, 1942 kamp voor Joden, en 1951-1960 Ambonnezenkamp. Het bankje is geschonken door de lokale historische vereniging.

BAT_Wite_Pael_5_IMG_2777
Lokatie van voormalig kamp de Wite Pael.

Het is maar goed dat er een gedenkteken is want anders zou je het niet snel herkennen. De wegen lopen zelfs niet meer zoals zij vroeger liepen. Het kruispunt is verplaatst. en het kamp ligt niet meer in de bocht van de weg. Het asfalt wat je rechtsonder in beeld ziet is waarschijnlijk waar de oorspronkelijke weg heeft gelegen. Deze weg eindigt echter hier. Het huis is spiksplinternieuw en staat waar vroeger ongeveer de barakken, links na binnenkomst in het kamp, hebben gestaan. De schuur erachter staat dwars over het kamp. Rechts achter de haag is nog het dakje van een PEN-huisje te zien. Dit soort elektriciteitshuisjes zijn vaker te vinden bij de ingang van woonoorden. Het is echter niet duidelijk of deze daar toen ook al heeft gestaan. De topografische kaarten geven geen uitsluitsel want het huisje staat niet eens op de huidige kaart.

BAT_Wite_Pael_5_IMG_2775
PEN-huisje bij Wite Pael.

De foto doet echter vermoeden dat het huisje er langer staat dan de omgeving. Het zou onlogisch zijn om een dergelijk huisje midden tussen twee percelen in de bosjes te plaatsen. Wij hopen natuurlijk dat mensen die het kamp nog hebben gezien toen het in gebruik was, zich herinneren of dat PEN-huisje er toen al stond.

4 gedachten over “Wite Pael: een monument met een bankje.

 1. Ma\rjolijn,

  Leuk stukje over de Friese kampen. Er is onlangs een boek uitgekomen over de Friese kampen Oranje en Ybenheer. Ik wilde het kopen maar het was al uitverkocht. Misschien ben je ook in die kampen geweest en heb je misschien iemand ontmoet die nog weet waar je dat boek kan krijgen. Mocht je het weten dan hou ik me aanbevolen.

  Vr.Gr.

  Ghani ________________________________

  Like

  1. Beste Ghani,
   Ik ben in deze kampen geweest, maar heb niemand gezien. Maar als ik info vind over het boekje over Oranje en Ybenhaer zal ik je op de hoogte brengen. Ik heb zelf er ook interesse in. In de volgende blogs zal ik over deze kampen schrijven.
   groet marjolijn

   Like

 2. beste Ghani en Marjolijn,
  Alle 400 exemplaren van het boek waren drie dagen na de presentatie al verkocht. Helaas!
  Ik zoek naar een mogelijkheid voor een tweede druk met aanvullingen over het project om de kampen weer de plek te geven die ze verdienen.
  Kees

  Like

  1. Dank je wel Kees,
   Gefeliciteerd met het succes van je werk. Ook als is dat jammer voor ons omdat we nu naast het boek grijpen ;-).
   Het laat zien dat er veel interesse is voor deze geschiedenis.
   Ik hoop dat er snel een tweede druk komt.
   narjolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: