IJsseloord, woonoord achter de dijk.

Inleiding

Nu het weer zo onstuimig is, kan ik mij al bijna niet meer voorstellen dat drie weken geleden op 17 februari het zo zonnig en mooi was dat we (ik en mijn vrouw line) besloten als zondagmiddag wandeling naar IJsseloord te gaan. Vanuit Rotterdam is het een korte metrorit naar de Terp in Capelle a/d IJssel, waar vandaan je zonder moeite naar het voormalige Molukse woonoord kunt lopen. Nu ligt er de wijk Paradijsselpark.

De wijk en het woonoord

Als je vanuit het centrum komt aanlopen is er nog steeds een duidelijke scheidslijn tussen voormalig kampterrein en de rest van Capelle in de vorm van een sloot.

IMG_3214

Deze panorama-foto is gemaakt nadat je de sloot bent overgestoken, je ziet de rietkragen links en rechts. Er is eerst een grasveld en verderop liggen de nieuwe huizen. Niets herinnert hier aan het voormalige woonoord. Als je naar rechts loopt, de dijk op, staat daar een herinneringsbord (geplaatst in 2006).

IMG_2532
Herinneringsbord uit 2006.

In het Nederlands en Maleis wordt uitleg gegeven over het woonoord IJsseloord dat zich hier bevond. Op de plattegrond herken je nog goed de dijk die er nog steeds ligt en de toegangsweg aan de linkerkant. Op het bord valt te lezen dat de Molukkers er woonden van 1958 tot en met 1972. En dat er in totaal 190 woningen waren, nog wel in barakvorm, maar speciaal gebouwd voor de Molukse bewoners. Dus anders dan in de meeste woonoorden is dit kamp gebouwd met het doel Molukkers te huisvesten. Hierdoor waren er ook meer faciliteiten in het kamp, zoals een kerkgebouw, een polikliniek en school. De aanwezigheid van een badhuis laat zien dat sommige basisbehoefte nog steeds gemeenschappelijk gedeeld moesten worden.

MUMA_D0061_woonoord_IJsseloord
Foto van IJsseloord ten tijde van de bewoning (Moluks Historisch Museum, D0061)

Al snel na de komst van de Molukse bewoners wilde de gemeente dat zij in ‘gewone’ huizen gevestigd zouden worden. Uniek is dat dit vanuit de gemeente in samenspraak met belangengroepen gebeurd en niet door de Rijksgebouwendienst, zoals elders in Nederland. Het zou nog ruim tien jaar duren voor er daadwerkelijk gebouwd werd. De nieuwe huizen (228) staan in de wijk Oostgaarde. Hier wonen nog steeds veel Molukkers.

Ten slotte

IJsseloord kent een roerige geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Op een later moment zullen we wat dieper ingaan op die geschiedenis. Het bord op de dijk is redelijk neutraal en zegt niets over de schermutselingen. Er wordt echter wel aan gememoreerd dat de Molukkers op bevel naar Nederland zijn gekomen. Als je nu door de wijk loopt kan die geschiedenis je makkelijk ontgaan omdat niets in de structuur van de wijk aan het woonoord herinnert. Er staan luxe woningen die optimaal gebruik maken van het uitzicht over de dijk, terwijl het kamp beschut lag achter de dijk.

IMG_2540

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “IJsseloord, woonoord achter de dijk.

  1. ‘In het Nederlands en Moluks wordt uitleg gegeven over het woonoord IJsseloord dat zich hier bevond.’
    Moluks moet zijn Maleis! Veel Molukkers spreken nog de Maleise taal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: