Door het archeologisch project gaan ook de beheerders van het terrein met andere ogen naar Kamp Wyldemerck kijken. Boswachter ecologie Durk Venema ging op onderzoek uit en inventariseerde de bijzondere bomen in het kamp. “Er staan hier bomen en planten die je nauwelijks in Friese bossen tegenkomt en die dus aangeplant moeten zijn ten behoeve van het kamp”, vertelde hij . “Vooral de haagbeuken vallen op, die zie je hier normaal niet.”
Haagbeuken zijn vooral bekend in de vorm van van lage beukenhagen, maar als je ze niet snoeit groeien ze uit tot volwaardige bomen. Archeoloog Nick wist ons te vertellen dat haagbeuken vaak geplant werden bij barakken door de Nederlandse Arbeidsdienst in de Tweede Wereldoorlog. Dat zou kunnen betekenen dat ze er al stonden tegen de tijd dat de Molukkers naar Wyldemerck kwamen in 1954.

Alle bijzondere bomen heeft Durk opgezocht en op een kaart gezet. Ook de perenboom, die de meeste oud-bewoners kennen, heeft hij er bij gezet (gele driehoek linksonder). Het geeft een mooi overzicht. Wat ons betreft mag ook Durk zich hiermee nu een archeoloog noemen.
Uitleg bij de kaart:
- Rode driehoekjes – haagbeuk – Alleen de dikke exemplaren zijn hier weergegeven. Deze boomsoort is ook op natuurlijke wijze in het bos aan toenemen.
- Witte rondjes – groot heksenkruid – En echte bosplant die voor het eerst in Gaasterland hier in het barakkenkamp is aangetroffen.
- Geel driehoekje – “De perenboom”.
- Groen rondje – bosbies – Dit was jarenlang de enige vindplaats in Gaasterland. Misschien aangeplant door bewoners?
- Geel rondje bij PEB-electriciteitshuisjhe – veldesdoorn – Opvallende boomsoort en zal ook een restant van de oorspronkelijke aanleg zijn. Geel rondje grens terrein – narcis – Mogelijk eertijds aangeplant door de kampbewoners.
Wat interessant, ik heb met hem een paar van die haagbeuken gezien,werd er door hem hierop geattendeerd.Hem ook de perenboom laten zien.En de plek waar een boom marter zich ooit heeft laten zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Een perenboom? Dat wist ik niet, misschien dat bij andere ex kampbewoners dit wel bekend was. Goede info, een reden te meer om het te bezoeken. Lekker peren plukken 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Veel peren zitten er niet aan hoor 🙂 En het is nu natuurlijk erfgoed, dus netjes in een vondstzakje doen. met een labeltje erbij 😉
LikeLike
Dank voor de info 👍🏽
LikeLike