Kaart van de boswachter

Door het archeologisch project gaan ook de beheerders van het terrein met andere ogen naar Kamp Wyldemerck kijken. Boswachter ecologie Durk Venema ging op onderzoek uit en inventariseerde de bijzondere bomen in het kamp. “Er staan hier bomen en planten die je nauwelijks in Friese bossen tegenkomt en die dus aangeplant moeten zijn ten behoeve van het kamp”, vertelde hij . “Vooral de haagbeuken vallen op, die zie je hier normaal niet.”

Haagbeuken zijn vooral bekend in de vorm van van lage beukenhagen, maar als je ze niet snoeit groeien ze uit tot volwaardige bomen. Archeoloog Nick wist ons te vertellen dat haagbeuken vaak geplant werden bij barakken door de Nederlandse Arbeidsdienst in de Tweede Wereldoorlog. Dat zou kunnen betekenen dat ze er al stonden tegen de tijd dat de Molukkers naar Wyldemerck kwamen in 1954.

Kaart van Durk Venema met bijzondere bomen (zie onder voor de uitleg van de gekleurde icoontjes)

Alle bijzondere bomen heeft Durk opgezocht en op een kaart gezet. Ook de perenboom, die de meeste oud-bewoners kennen, heeft hij er bij gezet (gele driehoek linksonder). Het geeft een mooi overzicht. Wat ons betreft mag ook Durk zich hiermee nu een archeoloog noemen.

Uitleg bij de kaart:

 • Rode driehoekjes – haagbeuk – Alleen de dikke exemplaren zijn hier weergegeven. Deze boomsoort is ook op natuurlijke wijze in het bos aan toenemen.
 • Witte rondjes – groot heksenkruid – En echte bosplant die voor het eerst in Gaasterland hier in het barakkenkamp is aangetroffen.
 • Geel driehoekje – “De perenboom”.
 • Groen rondje – bosbies – Dit was jarenlang de enige vindplaats in Gaasterland. Misschien aangeplant door bewoners?
 • Geel rondje bij PEB-electriciteitshuisjhe – veldesdoorn – Opvallende boomsoort en zal ook een restant van de oorspronkelijke aanleg zijn. Geel rondje grens terrein – narcis – Mogelijk eertijds aangeplant door de kampbewoners.

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

4 gedachten over “Kaart van de boswachter

 1. Wat interessant, ik heb met hem een paar van die haagbeuken gezien,werd er door hem hierop geattendeerd.Hem ook de perenboom laten zien.En de plek waar een boom marter zich ooit heeft laten zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Veel peren zitten er niet aan hoor 🙂 En het is nu natuurlijk erfgoed, dus netjes in een vondstzakje doen. met een labeltje erbij 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: