Sjouke de Jager

Tijdens ons veldbezoek van vorige maand kwamen we Sjouke de Jager tegen. Dat was geen toeval, want hij had ons bericht op de website gezien en kwam even kijken of we er nog waren. Sjouke is een buurtbewoner die het kamp Wyldemerck al zijn hele leven kent. Hij kwam er bijna dagelijks en had er goede vrienden, die hij dan ophaalde om samen naar school te fietsen. Sommigen ziet hij nog steeds wel eens.

Hij vertelde ons over hoe wrang het vertrek van de Molukkers was geweest voor hem persoonlijk. Rond 1969 ging Sjouke varen en toen hij terug kwam begin jaren 70 was het kamp leeg en geheel verdwenen, inclusief zijn goede vrienden en hun families. Een grote schok natuurlijk. Sjouke is altijd op de plek blijven komen, als wandelaar en om even een frisse neus te halen en kent het terrein goed. Veel van de plekken waar de barakken stonden, kan hij zo aanwijzen. Hij was ook de gids die in de documentaire van Nikki Manuputty aanwees waar de moskee gestaan moet hebben. Ook ons heeft hij die plek laten zien. Dat riep bij ons direct allemaal vragen op, maar daar hebben we het wel over bij de startbijeenkomst [zie recente berichten voor de datum van de startbijeenkomst].

Sjouke de Jager in Kamp Wyldemerck, maart 2022

Gepubliceerd door Jobbe Wijnen

Archeologie en Erfgoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: