Enkele weken geleden schreef ik over Kamp Q in Slikkerveer en de moeilijkheden die ik had om dit kamp te vinden. Nu blijkt dat ik op de verkeerde plek ben geweest. Wederom met de hulp van Herman Schonewille heb ik nu de juiste locatie gevonden. Hij had een folder van een wandelroute door Ridderkerk gevonden waar de lokatie met coördinaten stond aangegeven. Tevens blijkt er een bordje te staan. Kamp Q wordt in deze wandeling echter het Polenkamp genoemd.

We (Jobbe en ik) moesten nog een filmpje maken voor de Reuvensdagen. Dit is het jaarlijkse congres voor Nederlandse archeologie waar wij een pleidooi houden voor aandacht voor de Molukse sporen in de archeologie. Dus op naar Slikkerveer om nu de juiste plek vast te leggen. Vergelijk je echter onderstaande foto en kaart met bovenstaande foto dan is het meteen duidelijk dat op deze plek ook niets is overgebleven van kamp Q.

Op de kaart is duidelijk te zien hoe de vergissing tot stand kan zijn gekomen. Bij de gele pijl was vroeger een grote loods aanwezig. Bij de blauwe pijl staan echter meerdere lange gebouwen wat beter met de foto overeenkomt. Het brede rode vlak is waarschijnlijk de loods links op de foto en het wat smallere rode vlak de woningen.

Als we het bord bij kamp Q lezen worden we echter weinig wijzer van de Molukse politiemannen die hier gezeten hebben. Hun aparte verhaal als verstekelingen is weggelaten. Doordat zij geplaatst zijn in een rijtje van Poolse en Spaanse gastarbeiders, lijkt het wel alsof zij hier alleen maar kwamen omdat zij werk zochten. Verder worden zij aangeduid als Ambonezen. Deze benaming stamt uit de tijd ver voordat dit bord geplaatst is. Ik vraag mij af, en misschien kunnen de lezers mij hierbij helpen, hoe de huidige generaties over de omschrijving Ambonezen in plaats van Molukkers denkt. Volgens mij wordt door het gebruik van de term Ambonezen de link met de huidige Molukse bevolking moeilijker gelegd. Bovendien laat het zien hoe weinig de Nederlanders aandacht hebben voor de geografie van het gebied, waarbij één eiland voor het groter geheel van de vele eilanden staat. De diversiteit binnen de Molukse gemeenschap wordt zo geminimaliseerd.

molukse kamp met overigens vrijgezellen mannen.
LikeLike
inderdaad in het vorige stukje schreef ik dat zij vooral met lokale dames zijn getrouwd.
LikeLike
“Doordat zij geplaatst zijn in een rijtje van Poolse en Spaanse gastarbeiders, lijkt het wel alsof zij hier alleen maar kwamen omdat zij werk zochten.” hoi marjolijn, Bedoel je dat de Poolse ex-soldaten ook primair werkzoekend waren? groeten, Erik
LikeLike
Hoi Erik,
De Poolse mannen kwamen ook uit moeilijke omstandigheden, maar de sfeer was toch anders.
LikeGeliked door 1 persoon
Interessant en informatief. Bedankt ….
LikeLike
De Polen waren de bevrijders van zuid Nederland en bleven hier achter omdat Polen werd verkwanseld aan Rusland. Hun regering zat in Engeland. Ik heb Poolse ooms en deels poolse neven en een deels poolse zwager daardoor.
De vrijgezelle Ambonese ( Molukse) bewoners van kamp q kwamen uit Schattenberg Hooghalen. Zij konden gaan werken op de werven mits er mensen bij waren die Nederlands konden spreken. Sommigen bleven in Schattenberg, anderen gingen naar Ijsseloord. De mannen die bleven trouwden vooral met Ridderkerkse meisjes. Zo vormde zich een aparte Ambonese/ Molukse gemeenschap binnen de grotere Molukse gemeenschap in Nederland.
De politiemannen kwamen als Knillers van boord omdat de Knillers op transport werden gezet. Zo herinner ik mij de ontslagbrief van mijn vader nog die alle Knil soldaten kregen …
LikeLike